Kiitos käynnistä!
Jos pidit lukemastasi, niin palaa ihmeessä takaisin, tai laita vaikka sähköposti seurantaan
Kommentoidakin saa tai laittaa linkkejä hyödylliseen materiaaliin, kommentteihin tai postilla...miksei facebookiinkin
Blogilinkkiä ja yksittäisiä kirjoituksia saa ja on suositeltavaa jakaa, luonnollisesti

Kiitos!

sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Populismia oikealta vasemmalta vai ihan kaikkialta - special guest KKK

Populismia, kansankiihotusta, taistelua multikuralismia vastaan vai mikä lie kupla olikaan. Media ja some on taas täynnä potaskaa.

Usein tavatessa tuttuja kuuluu nykyisin kysymys: "Mitäs mieltä sinä olet pakolaisista?" ennen kysymystä "Mitä kuuluu?" Kertonee hieman siitä  mihin olemme menossa. Moni on todennut, ettei tule olemaan helpot ajat. Yhdyn siihen. Etenkin miettiessäni millä tasolla populismissa ja vastakkainasettelussa mennään.

Olen huomannut pariin otteeseen puolihuolimattomasti vastanneeni: "En tykkää." Tällaisilla surkastuneilla aivoillakin kestää puolihuolimattomasti lausutun jälkeen sadasosasekunti ennen kuin kauhistun vastaustani ja alan kauheasti selittelemään itseäni. Edelleen vie pari sekuntia, kunnes kysyn itseltäni: "Miksi?"

Jos joku kysyy minulta mitä mieltä olen salibandystä (tai mikä ihme onkaan, sähly), ranskalaisista (perunoina tai  kansalaisina) tai vasemmistolaisista ja vastaan, etten tykkää, ei mistään alitajunnasta nouse itsesuojeluvaistoa alkaa selittelemään itseäni. Toki pakolaiskysymys on hieman monisyisempi asia, johon sisältyy eettisiä ja ihmisyyteen liittyviä asioita, mutta tuntuisi silti oikeutetulta olla asioista mieltä ilman tunnetta tarpeelle alkaa itsesensuroimaan  omia ajatuksiaan.

Miksi näin käy? Koska olen väärässä? Koska mielipiteeni ovat ilkeitä ja ihmisyyttä vastaan? Koska olen läpeensä paha? En osta. En vaikka kaikki maailman paremmat ihmiset väittäisivät toisin. Ainakin pitäisin edelleen yllä keskustelua, josta tänä päivänä kovasti halutaan eroon. Tiedoksi suvaitsevaistolle: samanmielinen keskustelu ei ole keskustelua - se on nyökkäilyä ja toistoa, sillä ei tavoiteta yhtään uutta ajatusta.

Eihän sitä voi kai sivuuttaakaan. KKK-mies. Yksinäinen susi, joka pilasi koko Suomen maineen. No,huh! En edes pysty kuvittelemaan mitä kaverin mielessä liikkui, mutta en kyllä pysty käsittämään mitä median ja...noh, niiden kohkaajien päässä liikkui. Ajatteliko joku oikeasti: Kauheaa, KKK on tullut Suomeen! Itse aloin nauramaan nähdessäni uutisen. Tarkistin unisena myös kalenterista, että ei ole aprillipäivä, ei ihan lähelläkään.

Kuinkakohan monta sanomalehteä maailmassa on? Kuinka monessa oli juttu Suomen KKK-miehestä? Itse en päässyt googlen toista sivua pidemmälle millään haulla, etteivätkö olisi loppuneet KKK-uutiset ja osa niistäkin oli jo kotimaisia linkkejä. Toisaalta luotan myös ulkomaisiin lukijoihin enemmän kuin itsesäälissä rypeviin suomalaisiin, nauroivat varmaan hyvät naurut. Jos tämä olisi äärioikeistopopulismin kärkihanke, en povaisi kovin suurta nostetta heille.

Kelpaisiko kansallisen maineen nostatukseen se, että todella uutisoidussa EU-äänestyksessä, Suomi äänesti tyhjää. Tuli jotenkin mieleen Neuvosto-ajat. Tarkoitus oli sanoa, että  vastustamme kiintiöitä, mutta haluamme olla nöyrinä Saksan valtaistuimen edessä, joten meillä ei ole mielipidettä.

Populismi. En jaksanut teoriaa ja taustoja kaivella Wikipediaa pidemmälle. Siinä oli jo ihan tarpeeksi vastausta. Olin samaa mieltä kuvauksesta suosion tavoittelua tunneperäisillä yksinkertaistuksilla. Hymähdyksiä sai otsikon "populismi Suomessa" osio: Veikko Vennamon kuva ja maininta Soinista ja perussuomalaisista. Siinäkö on suomalainen  populismi? En osta. Populismi määritellään oikeistolaiseksi, joka käyttää myös vasemmiston keinoja. Hmm... Entäs toisin päin? Kaikki kommunismin  levittäjät ja propagandistit ja kommunistiset valtiot? Sanoisin melkoista populismia.

Ja taas, Immonen. Populismia. No, totta....ssa/ssä! Entäs vaikkapa Hanna-Marilla Zidan, joka kirjoittaa Uusi Suomi Puheenvuorossa tästä populismin vaarasta, jotenkin hirmuisen huojuvalla ja pitkälle venytetyllä aasinsillalla aina Immosesta polttopulloon. Kirjoittaja myös väittää, etteivät mieltä osoittaneet pitäneet pakolaisia ihmisinä. Tunteisiin vetoavaa. Jos Suomi-poika tuuppaa toista nakkikiskalla turpaan, tarkoittaako tämä, ettei hän pidä toista ihmisenä? Mutta tunteisiin väite tietenkin vetoaa. Se vetoaa vihaamaan noita äärioikeistolaisia, ja muita jotka ovat samanmielisiä.

Aasinsiltaa venytetään lopulta Soiniin ja jopa koko hallitukseen. Sanoisin yksinkertaistettua, tunteisiinvetoavaa ja suosion tavoittelua - etenkin huomioiden kirjoittajan vasemmistotaustan.
Lopuksi, jottei mikään jäisi epäselväksi onko kyseessä populismi: "vihanlietsonnalla flirttailua sallitaan, jotta kansan huomio ei olisi siinä eriarvoistavassa ja kurjistavassa politiikassa, jota Soinin, Sipilän ja Stubbin hallitus harjoittaa."

Pahin populismi on se mikä on "älyllisesti" ja koulutustasoltaan korkeimmalla. Sitä harjoitetaan alituiseen projekteilla monikulttuurisuus, yksilönvapaus, suvaitsevaisuus jne. joka hienovaraisen populismin keinoin on huomattavasti vahvempi ase kuin "älyllisesti"köyhät oikeistokaistapäät. Toiseksi älyllisen populismin harjoittajia on enemmän ja he saavat äänensä kuuluviin.

Mitä mieltä olet sarjakuvista? En tykkää, en lue. Miksi? Koska ne ovat pahimman laatuista populismia typistäessään asian selittelemättä muotoon Deal With It. Esimerkki. Fb-seinällä tipahtaa kolmen kuvan pätkä. Ensimmäisessä kuvassa kaveri fillaroi keppi kädessä, toisessa kuvassa laittaa kepin pinnojen väliin ja kolmannessa toteaa maan pinnalta jalkaansa pidellen: Fucking refugees.

Haa-haa! Ihan kiva. Voi olla, että jonkun marginaalisen 1%:n kohdalla elämä on niin surkeassa jamassa, että pitää paikkansa. Mutta sarjishan kertoo paljon enemmän yksinkertaistetusti tunteisiinvetoavasti ja tavoittaen suosiota yhtämielisten kesken: ne jotka eivät tykkää pakolaisista - aivan sama mitkä heidän perustelunsa ovat - ovat itseään elämässään kampittavia idiootteja. Suvakkipopulismia, ollaan niin fiksuja ja hyviä ihmisiä. Ja ollaan niin suomalaisia, että kanssaihmisten ajatukset eivät kiinnosta sen peen vertaa.

Ikävintä tässä pakolaisasiassa on, että en todellakaan usko suurimman osan noista maailmanhalailijoista 1) olevan tekemisissä pakolaisten kanssa tai 2) oikeasti tippaakaan välittävän mitä he ajattelevat. Tärkeintä on, että he tulevat tänne ja meillä on hyvä mieli - itsestämme. Todellisuudessahan sekä pyöräilijä että pakolaiset asuvat samassa rapussa lopulta tullen toimeen joko paremmin tai huonommin,  mutta kuka niin pitkälle viitsii päätään vaivata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti