Onnistuuko EU kerrankin? Pakolaistulva alkoi jo hukuttaa Eurooppaa - tai ainakin Saksaa - päätellen sen yllättävästä käännöksestä "rajat apposen auki" politiikasta tiukennettuun rajavalvontaan. Toimenpiteet vaikuttivat jopa holtittoman osaamattomilta, mutta...
Onko mahdollista, että tällä kertaa se "mutta" onkin suunta johonkin positiiviseen. Voivatko EU:n sovittamattomilta vaikuttavat pakolaispoliittiset tahot - Saksa ja Itä-Eurooppa - löytää molempia tyydyttävän ratkaisun, joka vielä kelpaisi Britannialle ja vaikuttaisi kriisinhallinnan ja kokonaisuuden kannalta lähes optimaaliselta ratkaisulta?
The Guardianin mukaan nelisivuinen julkilausuma, joka on laadittu tämän päivän sisäministerien kokoukseen vaikuttaa yllättävän hyvältä. Se myös vaikuttaa kompromissilta, joka sekä hoitaa pakolaiskriisiä (toivottavasti) mahdollisimman humaanilla tavalla olosuhteet huomioiden, mutta puuttuu kontrolloimattomaan kansainvaellukseen jämäkällä otteella.
Italiaan ja Kreikkaan perustettaisiin välittömästi suuret pakolaisleirit, joilla käsiteltäisiin ilmeisesti siellä jo olevien lisäksi sinne vielä saapuvat - ja nimenomaan kaikki rekisteröitäisiin. Lisäksi pikaisesti käännytettäisiin perusteettomat hakijat. Toisena toimenpiteenä keskipitkällä aikavälillä olisi luoda Euroopan rajoille uusia leirejä ja parantaa entisiä, jotta pystytään luomaan kestävät olosuhteet pakolaisten mahdollisimman normaalille elämälle, kunnes he voivat turvallisesti palata kotiinsa.
EU ottaisi myös vastuun EU:n ulkopuolisien leirien rahoittamisesta (missä määrin jää epäselväksi).
Lisäksi EU:n rajavalvontaa on tehostettava ja luotava haavoittuville rajoille nopean toiminnan joukkoja, jotta rajat pitävät ja pakolaisvirrat saadaan rekisteröityä. Perusteettomat hakijat käännytetään ja tarvittaessa kuljetetaan pois. Milloin tämä ei ole mahdollista tai raja yritetään laittomasti on laittomat maahantulijat vangittava.
Ja tietenkin sokerina pohjalla kiintiöpolitiikka Merkelin mallin mukaan. Jossa siis tässä vaiheessa 160 000 sijoitettavaa pakolaista (oletettavaa olisi, etteivät nämä jäisi viimeisiksi kiintiöiksi). Joskin sanamuoto kiintiöissä on vaihtunut pakollisesta vaatimukseksi.
Toimenpiteet vaikuttavat kuitenkin kokonaisuutena niin hyviltä - suorastaan uskomattoman hyviltä - että ihmettelen mikäli Itä-Euroopan maat vastustavat. Merkel on nyt tullut puoliväliin ja vähän pitemmällekin. Yllä mainituilla toimenpiteillä kuitenkin pystyttäisiin ainakin yrittämään pitää kriisi hallittuna ja suurelta osin Euroopan ulkopuolella.
Tämä olisi erityisen tärkeää jo siitäkin syystä, että Euroopalla olisi jatkossakin rahkeita auttaa. Liikaa apua kerralla (väärässä paikassa, väärällä tavalla) voisi heikentää merkittävästi EU:n taloudellista asemaa ja yhtenäisyyttä (jopa hajoamiseen asti).
Jos tästä kaikesta päästäisiin yksimielisyyteen, voitaisiin oikeasti turvapaikkaa hakeville osoittaa sellainen, välttää kansainvaelluskaaos Euroopassa, parantaa niiden asemaa lähi-idän leireillä joiden asema kriisissä on kaikkein heikoin ja jakaa nyt (ja ehkä tulevienkin pakolaisten aiheuttamaa) taakkaa tasaisemmin.
Minkä tahansa valtion edustajana tämä kuulostaisi jo suunnitelmalta.
Ongelmalliseksi jää edelleen se saadaanko veneet, laivat ja muita kautta pyrkivät pakolaiset enää jäämään Euroopan ulkopuolelle odottamaan - Saksa kun ehti syyrialaiset jo kutsua. Toisaalta jos rajoilla voidaan edelleen myös käsitellä ja päästää syyrialaiset sisään, olisi tämä tietenkin mahdollista.
Uhkakuvana olisi tietenkin ne kaikki muut edustetut kansalaisuudet. Mikäli vain syyrialaiset (Merkelin kutsulla) sallittaisiin ei välttämättä olisi kaukaa haettua, että se herättäisi närää muissa kansalaisuuksissa. Ja edelleen, jos menettely lajennettaisiin irakilaisiin, niin....ja edelleen.
The Guardianin juttu ei käsittele, mutta jo aiemminhan listalle oli toki laitettu listan laatiminen kansallisuuksista, jotka automaattisesti käännytetään. Onko vastapainona automaattisia saaja kansalaisuuksia? Voiko riitä syntyä kansallisuuksista?
Toinen asia, joka listalle laitettiin jo kutsuja lähetettäessä oli EU:n yhteinen politiikka meritse tulevan salamatkustuksen lopettamisesta. Tämän suunnitelman ensimmäiset vaiheet on jo hyväksytty ja toteutettu - nyt olisi aika ryhtyä todella kampaamaan ihmissalakuljettajia
Lopulta yksi puuttuu, jota kipeästi kaivataan, eikä kipein kaipuu olen poliittinen vaan inhimillinen, rauha Syyriaan ja Irakiin. Yksimielisyys ja tehokas toiminta yllä mainitusti pakolaistulvan hoidossa voisi hyvinkin luoda pohjaa jämäkämmälle ja järeämmälle kriisinhoidolle siellä missä syy inhimilliseen kärsimykseen ja seuraukset pakolaisvirroille pitää majaansa.
Mikäli EU tyrii näin hyvän kompromissin on hyvin vaikea nähdä sen jatkavan menestyksekkäästi yhdessä.
Ps. Unkarin raja on suljettu Serbiaa vasten ja huomisesta lähtien rajarikkomuksista voi saada kolmen vuoden vankilatuomion
Saksa ailahtelee
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202430-saksa-sulkee-asteittain-rajansa-schengen-roskikseen
EU pakolaisviikon ennakko
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202363-eu-viikko-pakolaiskriisissa-alkaako-samalla-eun-hajoaminen
Pitäisikö meidän auttaa hädässä olevia - radikaali ehdotus?
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202296-vastuutonta-vastuunkantoa-pakolaiset-hadassa
Todellinen pakolaiskriisi
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201336-todellinen-pakolaiskriisi-suljemmeko-taas-silmamme
http://www.theguardian.com/world/live/2015/sep/14/refugee-crisis-eu-emergency-meeting-as-cameron-visits-lebanon-live-updates#block-55f6bd0ae4b0a1e0c618feed
http://www.bbc.com/news/world-europe-34242123
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/14/refugee-crisis-eu-governments-set-to-back-new-internment-camps?CMP=twt_a-world_b-gdnworld
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti