Kiitos käynnistä!
Jos pidit lukemastasi, niin palaa ihmeessä takaisin, tai laita vaikka sähköposti seurantaan
Kommentoidakin saa tai laittaa linkkejä hyödylliseen materiaaliin, kommentteihin tai postilla...miksei facebookiinkin
Blogilinkkiä ja yksittäisiä kirjoituksia saa ja on suositeltavaa jakaa, luonnollisesti

Kiitos!

lauantai 5. syyskuuta 2015

Voiko yksi lapsi pelastaa maailman ? - Kuolemalla

Voiko yksi lapsi muuttaa miljoonien ja miljoonien ihmisten elämän? 

Kaikki synnytyksessä mukana olleet vanhemmat tietävät, ettei arkisessa maailmassamme, johon toki liittyy suuria riemuja ihmisistä, urheiluvoitoista, luonnonihmeistä tai ihan tavallisia pienien hetkien uskomattomiakin iloja, jotka saavat huutamaan, hyppimään tai parhaimmillaan vain itkemään ilosta ja onnesta, mikään   silti tule lähellekään sitä tunnetta, kun pitkän odotuksen jälkeen (sen puolesta pariin sekuntiin) kuuluu se ensimmäinen rääkäisy sen olemattoman hennon ja särkyväisen haavoittuvan pienen ihmisen keuhkojen pohjasta huutaen: minä omistan sinut ikuisesti, olen sinusta.

Kun tietää tuon tunteen, ei ole turhan vaikea kuvitella siihen jatkuvaa yhteenkasvamista, lapseen kiintymistä (siis edelleen suuremmin osaksi tuota sinusta tullutta osaa sinusta, joka erillisyydessään saa sinut suojelemaan, raatamaan, taistelemaan, repimään vaikka vuoria tieltänsä puolustaaksesi omaa lastasi). 

Tuo isää tai äitiä ajava rakkauden voima on suurempi mitään asiaa tai aatetta, jonka puolesta palaa. Antaa henkensä olisi tarvittaessa vähintä mitä tehdä lapsensa eteen.

Kun tietää tai pystyy kuvittelemaan edellä mainitut, ei ole vielä lähelläkään tietämystä siitä, miltä tuntuisi yllättäen yhtäkkisesti pystymättä millään vaikuttamaan sattumanvaraisilta ja järjen, uskon ja kaiken oikeudenmukaisuuden vastaisien tapahtumien ottaessa haltuun ja pois sinusta tuon vaalimasi pienen ihmisen, kuoleman kylmään syliin.

Lapsi on kuollut.

Ja siinä missä lapsi muuttaa ja mullistaa vanhempiensa elämän on jotain vavahduttavaa, mutta siinä että lapsi kuolee, on jotain, joka jää täysin vaille ymmärrystä. Jää vain kyvyttömyys. Toisaalta tällainen kaiken hyvyyden ja kohtuuden vastainen tapahtuma voi muuttaa maailmaa.

Lapsia on kuollut, paljon. Tuskin kukaan edes tietää kuinka monet ruumiit makaavat tai maatuvat Syyrian kylissä, kaupungeissa, teiden varsilla, välimeren pohjassa. Taas kerran, niin turhaan, lapset ovat joutuneet piittaamattomien vallanhimoisten aikuisten taisteluissa viattomiksi uhreiksi.

Euroopan valtiot ovat olleet hämmennyksessä, sekaannuksessa ja eripurassa pakolaiskriisin hoidon suhteen. On mahdotonta sanoa kuinka paljon  tämä on vaikuttanut tehottomuudessaan kaikin tavoin kriisin hoitoon jokaisen maan hoitaessa hieman omalla tavallaan.

Muutoinkin EU on aivan kuin heittänyt airot pois virrassa ja  katsonut minne päädytään. Läntisistä maista ominta politiikkaa on vetänyt Iso-Britannia, joka kamppaillessaan oman liiallisen nettomaahamuuton kanssa on kieltäytynyt lähes tyystin ottamasta syyrian pakolaisia vastaan. 

Toisaalta Ison-Britannian politiikka on saattanut toimia veto-efektiä pienentäen pakolaisten suhteen, mutta on saanut tiukasta linjastaan paljon negatiivistä palautetta etenkin Saksan kutsuessa kaikki syyrialaiset maahansa lisäten veto-efektiä ja pakolaisvirtoja Eurooppaan. Toisaalta Saksankin politiikka  vaikuttaa kovin haparoivalta ja harkitsemattomalta, sille se välittömästi tämän jälkeen ikään kuin ilmoitti, että aikoo antaa osan kutsumistaan pakolaisista muille kiintiöinä.

Kaiken kaikkiaan EU on jälleen osoittanut päättämättömyytensä. Uskallan sanoa sen johtaneen useisiin kymmeniin tuhansiin kuolemiin. Kuinka monta lasta? Ainakin se on vienyt toivon miljoonilta.

Nyt lapsi on kuollut. Lapsi, joka voi muuttaa tajuamattaan koko historian kulun.  Iso-Britannia on ollut kovilla kovan syyrialaislinjansa kanssa ja saanut selitellä haluttomuuttaan ottaa pakolaisia. Tänään uutisiin nousi lapsi, joka vavisuttaa yhtä maailman suurista valloista. Avlan Kurdi löytyi Turkin rannikolle  ajautuneena ja kuolleena. 3-vuotias lapsi on nyt symboli niille tuhansille, jotka ovat kokeneet saman kohtalon.

Paine kasvaa David Cameronin  ja Iso-Britannian päällä. Media ja aktiiviset kansalaiset hiillostavat.
Lopputulos on silti auki. Lehdistön grillissä Cameron oli tänään salamyhkäinen.

Autamme. Minkä verran? Kyllä me jo teemme ja autamme lisää? Olivat vastaukset luontoaan. Cameron myös muistutti, että britit ovat yksi maailman ainoista viidestä valtiosta, jotka täyttävät YK:ssa sovitun 0,7 prosentin kehitysyhteistyöavun. Näistä ei saanut paljoa selvää, mutta pari asiaa pisti silmään.

"We need a comprehensive solution; a new government in Libya, we need deal with the problems of Syria" (vapaasti: tarvitsemme kokonaisvaltaisen ratkaisun; uuden hallituksen Libyaan, meidän on hoidettava Syyrian ongelmat)

Voiko yksi lapsi muuttaa koko maailman?

Jos on rohkea, voi Cameronin sanoista päätellä, että Britannia haluaa, jos osallistuu sotkuun, EU:n sitoutuvan siihen, että aletaan ratkaista oikeasti ongelmia, eikä vain seurauksia. Libya kontrollliin, pakolaiskeskuksia EU:n toimesta. Syyrian molemmat osapuolet maihin, pakolaiskeskuksia lähettyville. Katkaistaan pakolaisvirta. Palautetaan rauha. Kaadetaan ISIS.

Unelmoinkohan liikaa?

Cameron sanoo kuvista, Avlanista: "I felt deeply moved.....Britain is a moral nation and we will full our responsibilities. That's why I sent the Royal Navy to the Mediterraenean to save lifes.. (Olin syvästi liikuttut...Britannia on moraalinen valtio ja  täytämme velvollisuutemme. Siksi sotalaivamme ovat Välimerellä pelastamassa henkiä)

Cameron määrittelee Assadin syylliseksi ja ISISin ja toteaa heitä vastaan käytävän kovin ottein.

Olisiko Iso-Britannia valmis tuomaan alas hallitukset, jotka tappavat ja aiheuttavat kriisin? On vaikea uskoa, että britit vain kiltisti ottaisivat lisää pakolaisia. Se tietäisi varmaa tappiota ensi vaaleissa. Olisiko EU valmis sotaan? Normaalisti nauraisin ajatukselle, mutta...

Abdullah Kurdi, Avlanin ja hänen veljensä ja vaimonsa menettänyt mies, ei aio enää pyrkiä Eurooppaan. Siellä ei ole hänelle mitään. Hän lähtee hautaamaan perhettään kotikaupunkiinsa sodan laitamille Kobaniin.


Ensin hänen on kiirehdittävä ruumishuoneelle. “I just want to see my children for the last time and stay forever with them.” (Haluan vain nähdä lapseni viimeistä kertaa ja jäädä ikuisiksi heidän luokseen)

Se mikä minusta tulee,  on minun, ja sen pois ottaminen on mahdotonta. Siitä voimasta ammentaen uskon:

Lapsen kuolema voi muuttaa koko maailman, paremmaksi...
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/02/shocking-image-of-drowned-syrian-boy-shows-tragic-plight-of-refugees
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/02/refugees-welcome-uk-germany-compare-migration
http://www.theguardian.com/international


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti