Kiitos käynnistä!
Jos pidit lukemastasi, niin palaa ihmeessä takaisin, tai laita vaikka sähköposti seurantaan
Kommentoidakin saa tai laittaa linkkejä hyödylliseen materiaaliin, kommentteihin tai postilla...miksei facebookiinkin
Blogilinkkiä ja yksittäisiä kirjoituksia saa ja on suositeltavaa jakaa, luonnollisesti

Kiitos!

tiistai 22. syyskuuta 2015

Euroopan pakolaiskriisi - Mistä se syntyi ja miksi?

Euroopan pakolaiskriisi on jakanut EUta ja tehnyt siitä jälleen kerran koko maailman naurun kohteen. Toimintaa on moitittu. Moralisoitu. Ikävä puoli moralisoinnissa tällä kertaa ei ole se, että saamme sitä osaksemme, vaan se mihin ja miten se kohdistuu.

Jos arvioidaan EUn kykyä toimia, olemme täysin puolustuskyvyttömiä. "Quilty as charged!" Siitä ei ole kysymystäkään. Auttaessamme olemme taas luoneet tilanteen, jossa onnistumme enemmän hankaloittamaan ja aiheuttamaan lisää kärsimystä kuin lopulta ratkaisemaan ongelmia.

Toisaalta moraalinvartijat ovat hyökänneet erityisesti Itä-Euroopan maiden kimppuun siinä missä lähinnä yksinomaan Saksalaiset ovat muodostuneet lähes pyhimyksiksi, ainakin Mutti Merkel. Jos uskaltaa katsoa asiaa hieman etäämmältä, saattavat ajatukset muuttua, etenkin jos on valmis sentimentaalisen kermakuorrutuksen sijasta käyttämään hieman järkeä.

Yhtäkkiä voi ollakin, että brutaaleilta ja kylmiltä vaikuttavat Itä-Euroopan maat saattavat olla huomattavasti lähempänä totuutta tai todellisen auttamisen lähteitä. Puhumattakaan piiskatusta ja parjatusta Britanniasta. Saksan hännystelijät taas jäävät hieman kummaan valoon.

Aloitetaan väärin päin. Tai oikeammin, oikein päin eli alusta.

Lyhyesti, sivujuonteena. Arabikevät. Eurooppahan oli parin isomman pelurin voimin aloittamassa - tai tukemassa - liikehdintää, josta kaikki alkoi. Paitsi, että hieman on palattava ajassa taakse siitä. Yhdysvallat lähti kavereineen kaatamaan Irakissa ei-niin-ystävällistä-viiksimiestä Saddamia väärin perustein. Virhe oli molemmissa sama: hallituksia kaadettiin (autettiin kaatamaan/yrittämään kaataa), mutta tehtäviä ei viimeistelty saattamalla yhteiskuntia rauhaan.

Ehkä olisi pitänyt jättää heidät rauhaan?

Syyrian diktaattori Bashir al-Assad ei edes kaatunut vaan jäi taistelemaan kapinallisjoukkoja vastaan ja jatkaa edelleen. Toisaalta lopputulos olisi voinut olla sama kaaos joka tapauksessa, kuten Irakin sekasorto ja ISIS "hallinto" osoittaa.

Joka tapauksessa Syyrian ja osittain Irakin valtio, hallinto ja yhteiskunta ovat olleet rikki vuosia. Taisteluiden velloessa pitkin poikin maita johtuen taistelevien osapuolien lukuisasta määrästä ja lukuisista "salaisista" tukijoista johtuen syyrialaiset ja irakilaiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, ja ne jotka eivät ole, elävät enemmän tai vähemmän sodan ympäröiminä tai uhkaamina.

Taistelut alkoivat kiihtymään vuoden 2012 mittaan - niin myös pakolaisten määrä. Kuten myös konfliktiin osallistuneiden tahojen määrä. Ehkä osa ongelman suuruudesta kiteytyy seuraavaan, taisteluissa mukana olevat tahot (osa eng. lyhenteitä, en etsi vastineita): Assadin (Syyrian) armeija, Hizbollah, al-Ba'ath, Islamic Front, Muhajeedien armeija, PKK, ISIL (ISIS), Yarmoukin marttyyrien prikaati, Basij, al-Abbas, Shabiba, Jaysh al-Jihad, YPG, BF Peshmegra....jne. jne. Ulkovalloista: Venäjä, USA, Kanada, UK, Australia, Saudi-Arabia, Qatar, Jordania, Bahrain, UAE,Turkki ja Marokko. Ranska tulossa bileisiin mukaan?

Rauhanneuvottelut saattavat osoittautua hieman kinkkisiksi. Niin myös pakolaisten asema. Sota on pitkittynyt ja kiihtynyt vuosien mittaan.

1.1.2013 YK:n leireille oli rekisteröitynyt noin 500 000 pakolaista, lähinnä Jordaniaan ja Libanoniin, joiden asukasluku yhteensä noin 14 miljoonaa. Jos 500 000 on vaikea (iso) luku hahmottaa, niin tarjoan kaksi vaihtoehtoa. Viisi asukasta telttaan ja telttojen väliksi viisi metriä ja voidaan muodostaa telttarivi, joka kulkee koko lapinmatkan Helsinkistä nelostietä aina Kärsämäelle asti (se kuppainen kylä, jonka ohi ei ole viitsitty rakentaa ohitustietä, joka saa sinut hermostumaan 40km/h rajoituksineen). 

Vaihtoehtoisesti.  Kuvittele koti-,mökki-,lapsuuden-,mummulakaupunkisi, jossa 14 000 asukasta (vrt. 14miljoonaa Libanon+Jordania) . Otetaan nollat pois Libanon-Jordaniasta ja pakolaisten määrästä ja aivan kuin tuohon peruspalvelut kattavaan uinuvaan pikkukaupunkiin tulisi toreille, kauppakeskuksiin, siltojen alle, hylättyihin rakennuksiin nurmikaistaleille ja liikenneympyröihin viisisataa pakolaista telttoineen, jätesäkkikankaineen, pahvilaatikoineen, ryysyineen, peltipahveineen hankkimaan elantoa kerjäämällä ja käytännössä millä keinolla hyvänsä. Kuinka monella paikkakunnalla muuten vastustettiin 150-250 pakolaisen vastaanottokeskuksia (joissa pakolaiset siis siististi majoituttuna sisätiloihin ja riittävän tulon kera)?

500 000 (joka siis vain YK:n leireille rekisteröityneiden lukumäärä) on kuitenkin vain yksi luku tuhansien lukujen joukossa. Ihmiset ovat sitkeitä ja tottuneita elämäänsä. Ei suurimmalla osalla ole palavaa tarvetta vaihtaa kotimaataan, mutta sodan osuessa kohdalle liian lähelle uhaten henkeä ja toisaalta sodan velloessa vieressä vuosia moni kokee ymmärrettävästi pakoksi paeta. Pakolaiset eivät toki ole tulleet suoraan Eurooppaan paremman elämän toivossa.


1.7.2013 oli Yk:n leireille rekisteröitynyt noin 1 300 000 pakolaista. Jep, olet saanut katsella telttoja tien varressa koko matkan ylläkselle, jonka kaikki rinteet, ojanpielet ja pusikot sekä majoitustilat ovat sullotut "ylijäämätavarasta" täyteen. Paluumatkalla telttarivi komistaa matkaasi Ouluun asti molemmin puolin tietä. Ylivieskassa, Lapualla, Kuusamossa  tms. alkaa tehdä tukalaa, kun 500:n lisäksi ryysyineen on saapunut 800 lisää "surffaria" notkumaan täyttäen urheilukentät, opistot, koulujen pihat, lenkkipolut ja viimeisimmätkin puistikot. Kuvittelisin, että arki alkaa tuntumaan jo hieman hankalalta.

Vuonna 2011 maailman pakolaistilanne oli muuten paranemaan päin. Kuin tyyntä myrskyn edellä. Pakolaisia oli "vain" 42,5 miljoonaa - sellaiset kahdeksan Suomea tai 2 833 sellaista uinuvaa 14 000 asukkaan pikkukaupunkia.  Vuoden 2013 puolivälissä pakolaisten määrä maailmassa olikin noussut 51,2 miljoonaan, suurimmaksi osaksi Syyrian tilanteen takia. Huomio: pakolaisten määrä oli noussut lähes kymmenellä miljoonalla, mutta YK:n leireillä oli "vasta" 1,3 miljoonaa. Ihmiset eivät halua pois kotimaastaan ilman pakkoa. Suurin osa on paossa Syyrian sisällä.

Onneksi me kuitenkin välitämme kanssa ihmisistä ja olemme luoneet hienoja järjestöjä, kuten YK:n, joka on pakolaisten suurin turva. Valitettavasti YK:sta ei ole kovinkaan paljon hyötyä edes sen toimivimmassa muodossa eli humanitaarisessa työssä pakolaisten ja nälänhädän ym. parissa työskennellessä ellei sillä ole rahaa.

UNHCR eli YK:n pakolaisjärjestö tarvitsisi suoraa apua tänä vuonna 4 533 248 258 dollaria - lahjoituksia on saatu 1 678 245 486 dollaria = vaje 2 855 002 772 dollaria. Summat ovat suuria näin tavallisen ihmisen silmin - monen olen kuullut sanovat tuon tason luvuista, ettei niitä oikeasti pysty ymmärtämään. Otetaan siis vertailukohta, Euroopan suurin "hyväntekijä" Saksa: julkinen tulobudjetti on 1 551 000 000 000 se on 1 551 000 miljoonaa tai 1 551 miljardia. Yksi tuhannesosa noista rahoista ja YK olisi jo melko lähellä tavoitetta taklatakseen pakolaisleirien rahoitusvajetta.

1.1.2014 YK:n pakolaisleirit lähi-idässä, rekisteröityneet "käyttäjät" 2 301 533. Vuonna 2013 EU:sta haki turvapaikkaa 430 000 pakolaista, noin 50 000 syyrialaisia. Vain äärimmäisen pieni osa kokonaismäärästä. Viime vuonna kriisi alkoi räjähtämään silmille. Varsinaisen kriisin suhteen ei edelleenkään oltu tehty käytännössä mitään. 1.7.2014 rekisteröityneinä YK:n pakolaisleireillä asui 2 853 755  eli lähes 100 000 per kuukausi saapui viime vuoden alussa. 2.1.2015 rekisteröityneitä  3 718 507. Kasvua kuukausittain 2014 jälkipuoliskolla noin 145 000, vuoden alusta kasvua 1,4 miljoonaa eli 60%.

Teltoilla voisi nyt sisustaa Helsinki-Ylläsmatkan kahdella rinnakkaisella teltalla Heilsinki-Ylläs-Helsinki. Tai Helsingistä Roomaan ja takaisin (lähes). Kuusi Helsinkiä. Lienee fakta, että pakolaismäärän kasvaessa tarvitaan hieman lisää rahaa. Puolessatoista vuodessa pakolaisten määrä YK-leireillä nousi 1,3 miljoonasta 3,7 miljoonaan, 184%. Tämän luokan ihmismajoituksessa en usko suuruuden ekonomian toimivan,  ainakaan positiivisesti.

UNHCR:n budjetti (lähteen sivu 134, pdf sivu 5) nousi 2010 vuodesta 2012 vuoteen 29%, rahoitus 22%. No, YK on varmaan tottunut tilanteisiin, joissa raha on tiukassa, mutta... 2012 >>> 2013 budjetti nousi vuodessa 25% ja rahoitus 25%. Tässä vaiheessa on kuitenkin huomioitava, että rahoituksessa oli niin sanottu vaje eli rahat eivät riittäneet oikeastaan enää vuoden 2009 jälkeen budjetoituun. Yhtäläinen prosentuaalinen kasvu siis lisää tuota erotusta rahassa.  Budjetin ja rahoituksen ero vuonna 2013 oli 2,1 miljardia, eli 40% budjetoidusta tarpeesta jäi saamatta.

Tämä taas suoraan lisää pakolaisten olojen leirillä kehittymistä huonompaan suuntaan. Olosuhteiden huonontuessa syntyy ns. työntöefekti, etsitään vaihtoehtoja muualta, kuten Euroopasta.

Vuodelle 2014 budjetoitiin 6,57 miljardia edellisen vuoden räjähtäneen pakolaisten määrän kasvun myötä. Rahoitusta saatiin 3,6 miljardia. Vajausta 3 miljardia eli lähes puolet. Mitä voi saada, jos vain puolet perustarpeista voidaan tyydyttää? Suurin osa rahoista menee ruokaan, suojeluun, juomaveteen, suojaan ja lasten koulutukseen muu käytetään hallintoon ja yleiseen olojen ja tulevaisuuden näymien parantamiseen.

Mistä kolmesta asiasta kuudesta voisit karsia?
  • Ruoka
  • Vesi
  • Koulutus (lasten)
  • Suojelu
  • Suoja
  • Hallinto ja muut pienet kulut
Itse en teoriassa voi vetää rukseja kolmen noista päälle - edes yhden.

Miksi näitä perustarpeita ei pystytä kattamaan? Mitkä valtiot vaikuttavat nykyisessä Euroopan pakolaiskriisissä tekevän eniten ja ajavan eniten niitä hyviä asioita?

Saksa, Itävalta ja Ranska muodostavat mielestäni kolmikon, joka eniten toitottaa kriisistä, ratkaisusta ja omasta hyvyydestään ja siitä, että  muidenkin tulee osallistua. Ruotsi ei huuda liikaa, mutta tekee paljon. Olisiko siinä Euroopan pyhimykset? Muut sitten enemmän tai vähemmän lurjuksia tai raskaaleja.

UNHCR Budjetti kasvoi vuodelle 2015  1,25 miljardia (entisen vajauksen lisäksi), rahaa saatiin 400 miljoonaa eli vaje kasvoi taas 850 miljoonaa. Tässä vaiheessa työntövaikutus ilmeisesti alkoi kasvamaan liian suureksi. Toisaalta työntövoimana toki toimi se, että osa oli jo viettänyt pari vuotta leirillä odottaen sodan loppumista tai muuta positiivista käännettä. Kun olosuhteet sitten edelleen heikkenevät...alkaa muhia ajatus tehdä jotain elämällään. Ajatus paremmasta, ajatus Euroopasta.

Miksi ja ketkä eivät antaneet vastetta lahjoituksissa tarpeeseen? Kuka ylipäätään rahaa antaa? Euroopassa on tietenkin ollut kovia aikoja viimeiset vuodet.  Talouden mateleminen toki vaikuttaa antamisalttiuteen, mutta onko se edes itsekästä vai pelkästää epäinhimillista, tyhmää ja tuloksetonta?

UNHCR:n 2,9 miljardin vaje vuodelle 2014 on pisara meressä niissä kustannuksissa, jotka nyt seuraavat pakolaiskriisin myötä. Todenäköisesti väenpaljouksien kontrollointi jo maksaa tuon summan. Päälle tulee vastaanottokulut, käännyttämiskulut ja turvapaikansaaneiden elättäminen maissa, joiden työttömyysasteen keskiarvo liikkuu 10%:n tietämillä. Lasku tulee kasvamaan satoihin miljardeihin, koska kitsastelimme maailman köyhimpien auttamisessa.

Entäs ne pyhimykset? Rahaa maailmasta löytyy - tahto auttaa on hukassa. 0,03751 promillea maailman BKT:sta kattaisi tuon UNHCR:n vajeen. 0,1611 promillea USA:n tai EU:n BKT:sta. Kumpi tahansa olisi voinut estää tämä ilman kummempaa vaikutusta talouteen.

Saksa antoi 116 miljoonaa 2013 ja lisäsi sitä 20% seuraavaan vuoteen. Saksa oli se hyvis - Britannia pahis, hehän eivät ota pakolaisia, mutta antoivat UNHCR:lle 2013 161 miljoonaa ja kasvattivat summaa 25%:lla 2014. Siis lähes puolet enemmän apua kuin  Saksa, vaikka Saksan talous on kolmasosan isompi ja taloudellinen tila parempi, ylivoimaisesti paras EU-maista.

Mites muut hyväntekijät? Ranska, jonka Hollande on nuolemassa kaikkea rippeitä Merkelin kullankimmellyksen hohtoisesta pyhimyskukkoilusta, antoi 2013 ainoastaan 24 miljoonaa ja pienensi summaa vuodelle 2014. Samoin teki Itävalta - tosin Itävallan "valtava" 2013 tuki olikin 5 miljoonaa. Suomi antoi 23 miljoonaa, Tanska 86 miljoona ja Ruotsi 128 miljoonaa (vrt. Saksa). EUta taloudelliselta voimaltaan vastaava USA antoi 2013 1 041 miljoona 1 280milj. 2014)  40% koko summasta.

Saksa kyykyttää nyt koko Eurooppaa ja leikkiin hyväntekijää, vaikka se täyttää kehitysapuun annetulla tuella vain puolet tavoitteesta (0,7%). Saksa antaa 0,38%. Suomi 0,55% (tosin nythän mekin leikkaamme, mutta tämä Syyrian kriisi on jo tehty). Pikainen kurkkaus BKT:hen osoittaa, että mikäli Saksa olisi edes Suomen mitassa täyttänyt velvoitteensa (0,17%-yksikköä lisää) olisi heiltä löytynyt lisäapua 6,56 miljardia eli muun muassa kaksinkertaisesti tuon UNHCR:n budjettivajeen verran. Saksan puolen vuoden budjettiylimäärä oli 2015 noin 20 miljardia (en muista linkkiä), siis puolivuotis ylijäämä. En mistään ole myöskään lukenut, että Saksa itse (yksin) olisi valmis edelleenkään ryhtynyt tukeaan UNHCR:lle lisäämään (en ole huomannut siis).

Viime vuonna pakolaisia tuli EU:iin noin 626 000, jossa kasvua 50%. Samaan aikaan vaje UNHCR:n budjetissa kasvoi 40% - itse asiassa hämmästyttävä korrelaatio. Mitenkä on laita YK:n leirien 2015?

2015 alussa 3,7 miljoonaa pakolaista rekisteröityneinä YK:n leireillä ja heinäkuun alussa noin 4 miljoonaa. Kasvua 300 000 eli 8%. Tästä kasvusta 85% tuli ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Ovatko taistelu laantuneet? Eivät, mutta Libanon on lakannut ottamasta pakolaisia, koska se ei saa varoja huolehtia heistä. Libanonin leirien huippu saavutettiin huhtikuussa, koska olot ovat järkyttävät ja uusia pakolaisia ei enää toukokuun jälkeen päästetä maahan. Rekisteröityneiden määrä on pudonnut 70 000 huhtikuusta elokuun loppuun mennessä. Suuntana Eurooppa (tai Syyria).

Syyrialaispakolaisen sanoin: "The Europeans woke up very late. We've been suffering and dying for years, and they only notice now?" (Eurooppalaiset heräsivät kovin myöhään. Me olemme kärsineet ja kuolleet vuosia, ja nytkö he huomasivat?) Miehen lapset olivat juuri lähteneet Eurooppaa kohti veneillä, määränpäänä Kypros, koska Libanonissa ei enää ole mitään tulevaisuutta.

Onneksi tälle vuodelle YK:n pakolaisille odotetaan 10% vähemmän lahjoituksia, vaikka tarve edelleen kasvu.

Libanonissa ja Jordaniassa ruokakuponkien arvot puolitetaan. Libanonissa leirin ulkopuoliselle annetaan nyt $13,5 siinä missä Libanonissa YK:n määrittämä köyhyysraja menee $3,84/pv. Luvut näyttävät hetken joko hyviltä tai vääriltä, kunnes lisään, että $13,50 on tietenkin, ei viikossa, vaan kuukaudessa eli $0,45/pv. Jos siis kuulee Suomessa maksettavan hieman päälle 10€/pv ja lisäksi saa turvan, siistin asunnon ja tulevaisuuden, jos ei itselleen, niin lapsilleen, niin sanoisinpa suorastaan ihmetteleväni mikä heitä pidättelee noilla leireillä. Voimme takuu varmasti odottaa vielä miljoonia pakolaisia ja heidän mukanaan useampia miljoonia siipeilijöitä.

Viime vuonna pakolaisia tuli EU:n maihin noin 450 000 - sama summa saavutettiin nyt puolessa vuodessa. Tahti on kiihtynyt koko ajan. Alku kesästä ihmiset alkoivat purkautua Serbian reittiä parin tuhannen päivätahdilla, nyt tulijoita  on parhaimpina päivinä yli 5 000. Ei, tämä reitti ei ole korvannut vanhoja, vaan se on lisäreitti. Italiaan saapui viime viikonloppuna 20 000 vanhaa reittiä.

Euroopan kyky hallita tilannetta on mennyt, osoituksena mm rajojen sulkemiset. Ja nyt puhutaan vaivaisesta puolesta miljoonasta, joista 1/5 muuten on syyrialaisia. YK:n leireillä. Syyrialaiset eivät halua tai pysty lähtemään vielä, mutta vetovaikuttimien ja työntävien vaikuttimien (leirit) lisääntyessä koko ajan, jossain vaiheessa he tulevat. Heitä on nurkan takana Libanonissa, Jordanissa ja Turkissa ainakin 5-5,5 miljoona (läheskään kaikki eivät ole rekisteröityinä YK-leireille, joilla 4 miljoonaa). Lisäksi on ne 6-7 miljoonaa Syyriassa. Syyrialaisia tuli pakolaiskriisin tämän vuoden reilun 1. puoliskon aikana 120 000 (se viidennes). Määrä on 2,28% Syyrian ulkopuolisista pakolaisista ja 1% kaikista syyrian pakolaisista.

Haluaako joku kuvitella mitä tapahtuu, jos pakolaisten määrä kymmenkertaistuu? Numerot mahdollistavat sen helposti.

Jos Tornioon saapuukin jonain päivänä 8 000 pakolaista päivässä?

Ja silti tuntuu, ettei EU - etunenässä Saksa edelleenkään ymmärrä mitä se on tehnyt ja mitä se on tekemässä tai etenkään mitä sen pitäisi tehdä. EU tappelee lillukanvarsista, kuten kiintiöistä, kun sen pitäisi toimia. Toivon hartaasti, etten ole oikeassa, mutta uskon nationalistisen röyhkeästi käyttäytyvän Unkarin pääministerin ja itäeurooppalaisten olevan huomattavasti lähempänä oikeata ratkaisua kuin byrokraattinen parempaa mielikuvaa saksalaisista metsästävä Merkel.

Libanon sulki rajansa toukokuussa (rahan puute ja kantokyky), YK:n rahapula pakottaa lopettamaan opetuksen ja pudottamaan ruokarahat alle minkään mitä kuvitella riittäväksi ja pakolaisten virta Eurooppaan hyppää 50% toukokuusta kesäkuuhun. Itse näen tässä yhteyden. Kuten siinä, että Jordanian ja Libanonin leirien kurjistuminen ja kantokyvyn ylittyminen, ovat lisänneet Turkin lukuja tänä vuonna 1,5 miljoonasta 1,9 miljoonaan.

YK tarvitsee kipeästi ja nopeasti 1,5-2 miljardia apua. Heti. YK tarvitsee ensi vuodelle jo erikseen pyytämättä ja anelematta 5-8 miljardia. Nämä se tarvitsee pakolaistyöhön. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Eurooppa tarvitsee suljetut rajat, jotka pystytään pitämään keinoilla millä hyvänsä.

Pakolaiset tarvitsevat mahdollisuuden palata kotiinsa - pian.

Ihmissalakuljettajat tarvitsevat pitkät vankilatuomiot.

Eurooppa ja pakolaiset tarvitsevat todella hyvin rahoitetun ja toteutetun kotouttamisstrategian.

Pakolaisten on ymmärrettävä ja heille on se kerrottava, että Eurooppa ei ole mitään verrattuna lähi-itään tai Afrikkaan. Eurooppa on tasa-arvon, naisten oikeuksien, kristinuskon, demokratian ja hyvinvoinnin tyyssija. Rikkomuksia edellä mainittuja kohtaan ei voida alkaa kyseenalaistamaan tai peittelemään.

Eurooppalaisten on ymmärrettävä, että vähemmistön uusien lukuisien tulokkaiden etua ei ikinä aja heidän rikkeidensä ja puutteidensa selittely tai peittely. Olisi ymmärrettävä, että turvaa hakeneet ja meidän armosta saaneet, on välittömästi karkotettava mikäli he eivät hyväksy läntisen sivistyneen ja menestyneen ihmisoikeuksia kunnioittavien eurooppalaisten tapoja siinä määrin, että syyllistyvät vakaviin rikoksiin.


http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203070-pakolaiskriisi-herattaa-pari-kysymysta-pohdintaa-missa-miksi-mihin-menossa

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202907-pakolaismatematiikkaa-ja-mielenilmauksia-muuten-vaan-tuhon-tiella

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202516-pakolaiskriisin-pelastus-sittenkin-saksa-vs-ita-eurooppa

Lähteitä

http://uk.reuters.com/article/2015/07/31/uk-mideast-crisis-syria-aid-idUKKCN0Q522K20150731

 Pakolaistilastoja EU 2015
http://www.bbc.com/news/world-europe-34131911

Pakolaistilastoja 2013
http://www.bbc.com/news/world-europe-24636868

Pakolaiset 2014
http://www.theguardian.com/world/datablog/2015/may/11/which-eu-countries-receive-the-most-asylum-seekers

UNHCR 2013
http://www.unhcr.org/539809dc0.html
UNHCR  2014
http://www.unhcr.org/5575a78d0.html



http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php



http://www.unhcr.org/558193896.html







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti