Kiitos käynnistä!
Jos pidit lukemastasi, niin palaa ihmeessä takaisin, tai laita vaikka sähköposti seurantaan
Kommentoidakin saa tai laittaa linkkejä hyödylliseen materiaaliin, kommentteihin tai postilla...miksei facebookiinkin
Blogilinkkiä ja yksittäisiä kirjoituksia saa ja on suositeltavaa jakaa, luonnollisesti

Kiitos!

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

EU-viikko pakolaiskriisissä - Alkaako samalla EU:n hajoaminen?

Ensi viikolla saatetaan kuulla kummia EU:sta ja pakolaiskriisistä. EU kokoaa ministereitään maanantaina käsittelemään mm. pakolaiskriisinhallintaa, pakolaiskiintiöitä ja meripelastusta.

Mielenkiintoista on nähdä mitä Saksa mahdollisesti Ranskan tuella kaivaa taikurin hatustaan. Kiintiöiden vaihtoehtona on vilauteltu rahallista kompensaatiota niiden osalle, jotka eivät suostu pakolaisia ottamaan. Ainakin Slovakia, Tsekki, Unkari ja Iso-Britannia ovat olleet täysin haluttomia kiintiöihin. Itä-Euroopan maat toki sanoneet voivansa ottaa kristittyjä pakolaisia.

Muiden maiden kannat ovatkin sitten enemmän hämärän peitossa, joskin Kreikalla ja Italialla tuskin on vastaan, mikäli joku ottaisi heiltä osan pois ja Ruotsi tietenkin on jakamassa ja ottamassa.

Toisaalta yksi kysymys on pakolaisvirtojen hallinta ja meripelastus. Minkälaista hallintaa Merkelillä on mielessä - paitsi lista maista,  joihin automaattiset palautukset?

Unkarilla on vastaus, joka myös tekee tapaamisesta varsin lämmintunnelmaisen: Unkarin uudet lait astuvat ensi viikolla voimaan ja mitä voidaan päätellä julkisuuteen vuotaneista syöttö ja potkimisvideoista niin unkarilaisilla tuntuu olevan hieman poikkeavat mielipiteet saksalaisten noin puolen kansan "rakastamme pakolaiset kuoliaaksi" asenteesta. Unkari on myös miettinyt armeijan käyttöä pakolaistulvan pysäyttämiseksi.

Unkarin mielipiteen tekee erityisen voimakkaaksi se, että pääministeri Viktor Orban on ilmoittanut ei pelkästään suojelevansa omaa maataan vaan myös muuta Eurooppaa Saksan hölmöydeltä. Vastakkainasettelu on siis varsin vahva idän ja Saksan välillä.

Lisäpotkua keskusteluihin tuo Ranskan peesaileva (silti maahanmuuttokriittinen) asenne ja Britannian ja Saksan ajautuminen törmäyskurssille. Britit eivät kiintiöitä (Euroopasta) niele vaan ottavat ne lähi-idän leireiltä suoraan, koska eivät halua lisätä vetovaikutusta, joka pahentaa kriisiä. Merkel taas on ilmoittanut, että siinä tapauksessa brittien on turha kysellä erivapauksien perään, joita heidän kanssa on ollut tarkoitus neuvotella.

Jännitteet ainakin lienevät kovat ja Merkel tuntuu saaneen monet johtajat ärsyyntymään tai jopa pillastumaan. Syntyykö kokouksessa Saksan vastainen liitouma ja mitä se voisi tarkoittaa?

Voi olla mahdollista, että monessa liemessä keitetty EU on nyt huomattavasti suuremman ongelman ja ristiriitojen edessä kuin koskaan aiemmin. Onko tämä EU:n loppu? Tai lopun alku. The Independantin artikkelissa kuvataan kriisin luonnetta aikaisempiin: "Disagreement is one thing. Irreconcilable differences are another." (Olla eri mieltä on yksi asia. Sovittamattomat erimielisyydet kokonaan toinen)

Edelleen jos jatketaan millä eväillä keskusteluihin tullaan, mikäli kansan mielipidettä kuullaan, on Merkelin Saksan vastainen "kapina" mahdollinen. Se on taas ihan eri asia ovatko päättäjät kuinka tietoisia kansanmielipiteestä tai kuuntelevatko sitä. Ainakin Tsekki, Slovakia ja Unkari tuntuvat kuuntelevan.

Eurostatin tuore maahanmuuttotutkimus osoitti positiivista suhtautumista prosentteina:

71% - 78%
Ruotsi

43-49%
Irlanti  /  Portugali  /  Espanja  /  Hollanti  /  Luxembourg  /  Kroatia  /  Romania
Suomi

36-42%
Tanska  /  Iso-Britannia  /  Puola

29-35%
Ranska  /  Belgia  /  Saksa  /  Itävalta  /  Liettua

22-28%
Unkari  /  Bulgaria  /  Kreikka

15-21%
Viro  /  Latvia  /  Tsekki  /  Slovakia  /  Italia


Lähtökohdat tuosta vinkkelistä Merkelin politiikalle olisivat siis melkoo heikot. Toisaalta politiikka on aina oma lukunsa ja (ehkä) Saksa on tehnyt kotiläksynsä ja sillä on myös jotain tarjottavaa, josta "lahjan" saaja voi sanoa kiitos eikä miettiä milloin tai mitä vielä kehnompaa voisi tarjota vastalahjaksi.

Mikäli Saksan ehdotukset niellään...ei se edes ole mahdollista

Ehkä silti isompi kysymys on millainen isompi halkeama jo nyt on syntynyt jäsenmaiden välille. Ja toisaalta se mitä Unkarin rajalla tapahtuu ensi viikolla, jos Unkari todella estää noin 3 000 pakolaista saapumasta päivittäin. Edelleen viitaten syöttö/potkimisvideoihin, mitkä ovat todennäköisyydet väkivallalle?

Radikaali ehdotus pakolaisten auttamiseksi:
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202296-vastuutonta-vastuunkantoa-pakolaiset-hadassa

Todellinen pakolaiskriisi:
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201336-todellinen-pakolaiskriisi-suljemmeko-taas-silmamme

Saksa vs Britannia pakolaiskriisi:
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202104-saksa-pahentaa-kriisia-britannia-ja-ranska-etsivat-ratkaisua

Merkelin potentiaaliset henkilökohtaiset motiivit:
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201918-pakolaiskatastrofin-syy-yksinkertainen-merkelin-kunnianhimo

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/refugee-crisis-how-europes-alarming-lack-of-unity-over-the-issue-could-bring-about-the-break-up-of-the-eu-10492151.html
http://www.bbc.com/news/world-europe-34185970
http://www.bbc.com/news/world-europe-34224999

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti