Kiitos käynnistä!
Jos pidit lukemastasi, niin palaa ihmeessä takaisin, tai laita vaikka sähköposti seurantaan
Kommentoidakin saa tai laittaa linkkejä hyödylliseen materiaaliin, kommentteihin tai postilla...miksei facebookiinkin
Blogilinkkiä ja yksittäisiä kirjoituksia saa ja on suositeltavaa jakaa, luonnollisesti

Kiitos!

torstai 10. syyskuuta 2015

Saksa pahentaa kriisiä - Britannia ja Ranska etsivät ratkaisua

Yksi lapsi taitaa muuttaa maailmaa. Puheet ovat koventuneet ja sopisi odottaa myös toimintaa. Siinä missä Saksa vain pahentaa pakolaiskriisiä, Britannia ja Ranska tuntuvat yrittävän etsiä todellisia ratkaisuja.

Ranskan presidentti Hollanden maanantaisen ilmoituksen mukaan Ranska aloittaa ilmaiskut Syyriassa ISISia vastaan. Hollande syyttää ISISia ja Syyrian diktaattori Assadia Euroopan pakolaiskriisistä. Maajoukkojen lähettämisen suhteen Hollanden kanta on kielteinen (ainakin toistaiseksi).

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius taas totesi niin ikään tällä viikolla, että pakolaisten (massojen) ottaminen on virhe, sillä se vahvistaa sortoa harjoittavia tahoja lähi-idässä. Lähi-itä tulisi pyrkiä säilyttämään tyhjentämisen sijasta.

Iso-Britannia on jo aiemmin väläytellyt mahdollisuuksia sotatoimien laajentamiseen. David Cameron on ollut kovan paineen alla, koska maahan haluttaisiin antaa pakolaisia, kun taas britit vastustavat jyrkästi maahanmuuttoa, kaikissa muodoissa. Toisaalta Cameronillakaan ei ole ollut rohkeutta lähteä todellisiin sotatoimiin.

Ehkä tähän sittenkin tarvittiin yksi valokuva, yksi lapsi.

Nyt Cameronin ääni on jo toinen. Ehkä tuo yksi lapsi lisäsi painetta tehdä jotain. Cameron tietänee Merkeliä paremmin, ettei isoja kriisejä hoideta seurauksien kanssa puuhaillessa (ehkä Merkelkin tietää, mutta ei välitä). Kriisinratkaisun yrittäminen vaatii todellisia tekoja siellä missä ovat kriisin syyt.

Tänään Labourin syynissä Cameron oli jo päättäväisempi: "“hard military force” will be needed to remove President Bashar al-Assad from power in Syria and to defeat Islamic State" (tarvitaan voimakkaita sotilaallisia toimia presidentti Bashar al-Assadin syrjäyttämiseksi ja Islamilaisen valtion (ISIS) kukistamiseksi.

"Assad has to go, Isil has to go"  (Assad on kukistettava, Isil on kukistettava).  Cameron myös totesi aivan kuin piikkinä Merkelin surkealle politikoinnille, että vaikka on inhimillistä kärsimystä ja rahaa voidaan syytää pakolaiskriisiin ja leireillä, se ei muuta mitään ellei  varsinaisiin ongelmiin puututa.

Aiemmin Cameron oli tosin esittänyt toiveen/vaatimuksen, että myös Labour-puolueen on oltava sotilasoperaatioiden takana. Nähtäväksi jää tuoko Cameron asiaa parlamentin äänestykseen vai ei.

Toisaalta mielenkiintoista on, mitä voidaan jatkossa odottaa, kun sekä Ranska että Iso-Britannia ovat lähdössä voimakkaammin mukaan Syyriaan. Mitä tekevät Saksa, EU (?), YK, Venäjä/Kiina. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on jo todennut olevansa häpeissään ja vihainen siitä, että (Venäjän ja Kiinan takia) kansainvälinen yhteisö on ollut kyvytön puuttumaan Syyrian tilanteeseen.

Nähtäväksi jää saako Cameron, Hollande ja Obama kolmikko uskottavan sotilaallisen voiman heikentämään Assadia ja ISISia vai jääkö "has to go" vain poliittiseksi retoriikaksi. Edelleen riskinä pahimmillaan on, että sotilaalliset toimenpiteet eivät ole riittäviä tai muutoin epäonnistuvat ja kriisi vain pahenee entisestään. Tämä on aina otettava huomioon, mielellään jo ennalta.Saksan toimet pahentavat pakolaiskriisiä ja Syyrian tilannetta
 http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202027-merkel-ja-saksa-antavat-tukensa-isisille

Yksi lapsi, muuttamassa maailmaa
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201617-voiko-yksi-lapsi-pelastaa-maailman-yksi-kuva

Todellinen pakolaiskriisi
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201336-todellinen-pakolaiskriisi-suljemmeko-taas-silmamme


Merkelin omat syyt Saksan politiikalle?
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201918-pakolaiskatastrofin-syy-yksinkertainen-merkelin-kunnianhimo

YK:n mandaatti, vaikka se käytännössä YK:n tehottomuuden vuoksi puuttuu
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202032-isis-ja-assad-eivat-harjoita-julmuuksia-ja-hirmutekoja


http://www.theguardian.com/politics/2015/sep/09/david-cameron-says-hard-military-force-needed-to-tackle-assad-and-isis
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/07/france-considers-air-strikes-syria-islamic-state
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/07/un-security-council-is-failing-syria-ban-ki-moon
http://yle.fi/uutiset/ranska_isis_on_voittanut_jos_kaikki_pakolaiset_lahi-idasta_otetaan_vastaan/8291275
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti