Kiitos käynnistä!
Jos pidit lukemastasi, niin palaa ihmeessä takaisin, tai laita vaikka sähköposti seurantaan
Kommentoidakin saa tai laittaa linkkejä hyödylliseen materiaaliin, kommentteihin tai postilla...miksei facebookiinkin
Blogilinkkiä ja yksittäisiä kirjoituksia saa ja on suositeltavaa jakaa, luonnollisesti

Kiitos!

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Saksa sulkee asteittain rajansa - Schengen roskikseen

Oliko Merkelin Saksan kutsu syyrialaisille sittenkin liian iso pala purtavaksi jopa Saksalle? Jos Euroopan suurimman mahdin poliittinen johtajuus on näin ailahtelevaa ja osaamatonta, niin onko se ihme mikäli 28 valtion hähmäinen liittouma ei kriisistä toiseen saa kuin pahennettua tilannetta jota se pyrkii hoitamaan.

Muistellessani  oikein siitä on noin kolme viikkoa, kun Merkel romutti Dublinin-sopimuksen ja kutsui kaikki syyrialaiset avosylin Saksaan. Samalla muut maat ovat saaneet piiskaa yrittäessään hallita kansainvaellusta joksi pakolaisvirta eittämättä on muodostumassa.

Nyt - kolmen viikon sisällä - Saksa on ongelmissa ja Baijeri on pyytänyt apua liitovaltiolta. Jos paikalle tarjotaan 2 100 mellakkapoliisia, rajan asteittaista sulkemista, joukkojen lähettämistä rajalle, yhteistyötä Itävallan kanssa heidän rajan sulkemiseksi ja luonnollisesti Schengenin tilapäistä romuttamista, voidaan mielestäni perustellusti kysyä: onko kaikki hallinnassa rouva Merkel?

Toivottavasti Merkelin kiihdyttämä kansainvaellus ei johda ensi viikon mittaan väkivaltaisuuksiin - tällaisten ihmismassojen kanssa niin on saattanut käydä. Mitä mieltä  pakolaisvirtojen yksittäiset edustajat ovat, kun heidät ensin kutsutaan, ja sitten pyydetäänkin kiltisti odottamaan maan rajoilla? Etenkin kun jonoon on mitä ilmeisimmin koko ajan tulossa kasvava joukko lisää turvapaikan hakijoita, joista saattaa paineen kasvaessa muodostua vaatijoita (vaatimista, kun on jo nähty siinä mihin valtioon kukakin turvaan haluaa).

Käykö kuten jalkapallo-otteluissa ennen muinoin, kun stadioneille laskettiin liikaa kannattajia, ja tilanne ei enää ollut kenenkään kontrollissa. Massat voivat tarkoittamattaan saada aikaan pahaa tuhoa, kun kukaan ei ole kontrollissa tilanteesta, kuten tässä kriisissä.

 Edelleen olisi tietenkin suotavaa, mutta hyvin epätodennäköistä historian tuntien, että EU saisi jotain järkevää aikaisiksi ensi viikon kokoustamisella.

Ainakin lähtökohdat ovat huonot. Merkelin peräänantamaton itsevaltaisuus kohtaa muun Euroopan. Tsekin pääministeri Bohuslav Sobotka lähetti jo terveiset "I think it is impossible to retreat." (Uskon että peräntyminen olisi mahdotonta) viitaten Itä-Euroopan maiden päinvastaiseen  linjaan suhteessa Merkeliin.

Joka tapauksessa on helppo todeta, että tilanne ei ole kenenkään hallussa.


Ensi viikosta:
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202363-eu-viikko-pakolaiskriisissa-alkaako-samalla-eun-hajoaminen

Radikaali ratkaisu kriisiin:
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202296-vastuutonta-vastuunkantoa-pakolaiset-hadassa

Merkelin kunnianhimon takiako?
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201918-pakolaiskatastrofin-syy-yksinkertainen-merkelin-kunnianhimo

Todellinen pakolaiskriisi:
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201336-todellinen-pakolaiskriisi-suljemmeko-taas-silmamme
Ratkaisu todellisiin ongelmiin ei ole Euroopassa:
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202104-saksa-pahentaa-kriisia-britannia-ja-ranska-etsivat-ratkaisua
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202032-isis-ja-assad-eivat-harjoita-julmuuksia-ja-hirmutekoja

http://www.theguardian.com/world/2015/sep/13/germany-to-close-borders-exit-schengen-emergency-measures
http://www.theguardian.com/world/2015/sep/13/refugee-crisis-germany-reaching-its-limit-officials-munich
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/11861966/Germany-to-reinstate-border-controls-as-country-struggles-with-influx-of-refugees-live.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti