Kiitos käynnistä!
Jos pidit lukemastasi, niin palaa ihmeessä takaisin, tai laita vaikka sähköposti seurantaan
Kommentoidakin saa tai laittaa linkkejä hyödylliseen materiaaliin, kommentteihin tai postilla...miksei facebookiinkin
Blogilinkkiä ja yksittäisiä kirjoituksia saa ja on suositeltavaa jakaa, luonnollisesti

Kiitos!

maanantai 31. elokuuta 2015

Todellinen pakolaiskriisi - suljemmeko taas silmämme?

Elämme vain koska emme ole kuolleet...
Elämme vain koska emme ole kuolleet...
Elämme vain koska emme ole kuolleet...
- Jalimad Mahmoud, 53, syyriasta

K-a-k-s-i-s-a-t-a-a-v-i-i-s-i-k-y-m-m-e-n-t-ä-t-u-h-a-t-ta   syyrialaista ei tarvitse enää fyysistä perustetta olla elossa.

Välimerellä on kuollut muutama tuhat pakolaista paremman elämän toivossa, nuoria, joilla varmana oli jo silmissä tuikkiva toivo elämästä. Toivo paremmasta. Uskon heidän kuoleman olleen sen arvoista - he kuolivat toivossa paremmasta. Heidän ei tarvinnut elää vain koska eivät olleet kuolleet. Rauha heidän jokaisen muistolle.

Euroopassa on kriisi, pakolaistulva. Kukaan ei tiedä kuinka monta heitä on, miljoona, kaksi, kolme. Euroopan kriisin ominaisin piirre on se, että "hädässä" olevat ovat nuoria, pääsääntöisesti miehiä ja keski- tai ylemmästä keskiluokasta olevia. Vähättelemättä heidän hätäänsä sinänsä he ovat tämän kriisin hyväosaisia. Olivat jo lähtiessään. Autamme heitä täällä.

Todellinen kriisi, absoluuttinen katastrofi ja sijoiltaan nyrjähtänyt hätä on ihan jossain muualla. Me olemme joko sokeita tai, Luoja paratkoon, ummistaneet silmämme sille. Me sovitamme syntejämme kaivamalla auttavaa kättä lähellä oleville, kuten niin monesti, unohtaen heidät, joilla elämä katoaa tasaisina toivottomina kurjina ja nälkäisinä harmaina päivinä päiviksi viikoiksi vuodesta  toiseen, vuosista toisiin.

Seitsemänsataaviisikymmentätuhatta lasta ei ole käynyt pitkiin aikoihin, vuosiin, koulussa. Kriisi on  kestänyt niin kauan, että 9-vuotias Rashid Hamadi muistaa tankit ja hämärästi jotain kotoa. Kysymykseen mistä olet kotoisin? hän ei osaa vastata. Rashidin sisar Bushra, 11, ei enää muista miten lukea, taito on lähes kadonnut. Koulusta kysyttäessä tytön silmät kirkastuvat ja hän säntää hakemaan ainoan "lukukirjansa", tupakanvastaisen lentolehtisen. Siinä ei vain ole riittävästi sanoja..

Neljä ja puoli vuotta telttaleirissä, tien poskessa, sillan alla...

Lapsen ajassa se alkaa olla elämän mittainen kokemus. Kukaan ei tiedä jatkuuko se koko lapsen elämän. Minkälaisia ihmisiä kasvaa lapsista, jotka eivät ole koskaan saaneet olla lapsia?

Pakolaisista miljoona voi olla Euroopassa (tai liepeillä), kolme tai neljä miljoonaa Turkissa, Libanonissa ja Jordaniassa. Vajaat kahdeksan miljoonaa on Syyriassa, yli puolet on paennut kotoaan.

Nämä luvut koskevat vain ja ainoastaan Syyriaa.

YK:n komissaari Antonio Guterres ei säästele sanojaan arvostellessa Eurooppaa. Katastrofi on vailla vertaa. Todellinen katastrofi, ei täällä lähellä - siellä kaukana. YK on anonut lisää apua, jotta se voisi huolehtia massoista.

YK on pyytänyt kriisin hoitoon hieman yli neljä miljardia euroa, jotta kriisi voitaisiin hoitaa siellä. YK on saanut rahaa kriisin hoitoon 1,5 miljardia euroa, joten kriisiä ei voida hoitaa siellä.

Tästä syystä - osittain - pakolaiset tulvivat Eurooppaan.
Tästä syystä "elämme vain koska emme ole kuolleet" saa monessa tapauksessa fyysisen siunauksensa.

Vajaat kolme miljardia! Naurettavan pieni summa. Suomi voisi kattaa tuon vajeen. Sen sijasta Eurooppa kääntää katseensa ja maksaa surullisen hinnan, siellä ja täällä. Merkelin politiikka "auttaa täällä" maksaa Die Zeit - lehden mukaan 10 miljardia euroa.

Olisiko rahat voinut käyttää paremmin?

Kolmas kriisi. Rochelle Davis, Georgetownin yliopiston apulaisprofessori arabian tutkimuslaitoksessa, arvuuttelee minkälaisia tulevaisuuden konfliktin siemeniä siellä kylvetään, kun kokonaiset sukupolvet menettävät toivonsa. Davis toteaa myös tylysti, ettei voida olettaa, että rauha säilyy maassa, jos 25% prosenttia "kansalaisista" on ulkomaalaisia. Pakolaiskonflikti saattaa räjähtää, koska Libanon, Jordania ja (Turkkikin jossain määrin) ovat liian kovilla.

On hyvä, että pakolaisia autetaan enemmän nyt (täällä), mutta on ihmeellistä, että sekä valtiollinen että yksityinen apu jää vähiin. World Vision hyväntekeväisyysjärjestö keräsi kahdessa viikossa 8 miljoonaa dollaria Nepalin maanjäristyksen uhreille (joita 500 000) - Syyriaan on saatu kerättyä kaikkina vuosina 2,7 miljoonaa dollaria (12 000 000 uhria).

Auttaminen täällä on hyvä asia, mutta auttaminen siellä on elintärkeää.

Elämää suurempi asia olisi saada rauha - keinolla millä hyvänsä - tänne ja erityisesti sinne.


Lainaukset Washington Post: As tragedies shock Europe, a bigger refugee crisis looms in the Middle East   - Liz Sly
https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/as-tragedies-shock-europe-a-bigger-refugee-crisis-looms-in-the-middle-east/2015/08/29/3858b284-9c15-11e4-86a3-1b56f64925f6_story.html




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti