Helsingin Sanomien teettämästä tutkimuksesta selviää, että suurin osa suomalaisista haluaisi säästää toisten tienaamista rahoista. Onko tässä jotain uutta? Onko tämä edes suomalainen vai peräti inhimillinen piirre? Vai onko kenties niin, että maalaisjärjellä ja sen käytön sallimisella päästään parempaan lopputulokseen kuin ay-pomot, työnantajien edustajat, Sipilä ja hallitus, ekonomistit, toimittajat, tavan vikisijät ja yhteiskuntatieteilijät?
Haastatelluista 62% on halukas ottamaan yli 100 000 tienaavilta, viidesosa olisi valmis alentamaan palkkaansa, lomapäivien vähennyksiin neljännes ja työpäivän pidennyksiin yli kolmannes. Vain puolet on nykyistä valmiimpi joustoihin ja paikalliseen sopimiseen. "Suomalaiset suhtautuvat nuivasti yhteiskunnallisiin talkoisiin". Onneksi AKT on jo valmiiksi ilmoittanut lakkoiluhalustaan mikäli hallitus alkaa leikkaamaan jotain heidän etujaan - muiltahan saa ottaa. Paskat siitä!
Meni siis puihin, ja pahemman kerran. Piristystä tilanteeseen luo STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, jonka mielestä "olennaista on kuitenkin, että vielä ei ole kiire." Ellemme onnistu täysin "ryssimään" hyvin alkanutta alku vuotta teemme Suomen ennätyksen koko historian ajalta neljällä perättäisellä kasvuttomalla kilpailukaudella - neljän mestruuden putki. Jii-haa!! Kreikan kasvu taisi olla 1,8% viime neljänneksellä, mikä juuri tasan osoittaa, etteivät he ole tehneet mitään. Kyllä meillä nämä hommat hallitaan.
Seis! Otetaanpa pää puskasta ja katsotaan uudelleen. Tutkimustulosten tulkintaan vaaditaan hieman suhteellisuudentajua. Okei, rikkailta voi ottaa (vai voiko enää) määräaikaisesti uhrautumisveroa yhteiskuntarauhan pelastamiseksi. Valtion kassaan kertyvillä rahoilla saadaan varmaan yksi pakolaisten vastaanottokeskus (ylläpito voidaan säästää jostain ympäristöhankkeista, tuulivoimasta).
Mutta lopulta, jos oikein noita lokuja katsoo - hieman toisesta kulmasta - puolet on valmis isompiin joustoihin ja paikalliseen sopimiseen. Siis täh! JOUSTOIHIN! Eikös niistä ole jauhettu vuosia?
Puolet on vapaaehtoisia eli 2/3 on mukana kun pyydetään? Työpäiviä on valmis pidentämään kolmannes - yli puolet on siis mukana. Otetaan käyttöön siellä missä se lisää tehokkuutta parhaiten eli virastoissa ja vastaavissa. Maahanmuuttovirastolla on kuulemma ruuhkaa eivätkä sairaanhoitajaresurssitkaan ilmeisesti vielä hurjat ole. Teollisuudelle ja yksityisille palveluille sitten arkipyhiä ja pari lomapäivää ja niitä joustoja. Lopulta, jos viidesosa on valmis palkkojen leikkauksiin, niin ei kai tuo mahdoton ajatus ole. Vapaaehtoisikin oli, 18%.
Entäs Sund: "ei kiire". Ehkä olen tyhmä, kun en oikein ymmärrä tätä. Päädyn kuitenkin sarkasmiin: ei ole enää kiire, koska juna meni kymmenen vuotta sitten. Tai jos sittenkin tämä on äärimmäisen varovainen "tanssiinkutsu" Sipilälle, jotta rauhassa miettisi ja lähestyisi uudelleen, hellemmin.
Entäs AKT, aina vaarallinen ja sivullisista uhreista piittaamaton. En ole politiikan asiantuntija, mutta ihmisten kyllä, mielestäni. Voisiko Piiraisen lähestymisen tulkita hevosen potkuksi. Kun ei osaa kertoa, niin haistatellaan. Itse haistelen pelkoa?! Jos niin voisi kauppaa käydä niillä mitä AKT:lle ovat koskemattomia - ja ehkä löytyy jotain muuta mistä säästää tai tehostaa. Mutta Juha, hellemmin.
Uskallan väittää, että ainakin tämän tutkimuksen (laajuus ei kummoinen,
koska nopeasti väsätty) perusteella herrojen pitäisi heittää puvut
syrjään (muustakin syystä kuin intiaanikesästä johtuen) ja viettää uudet
neuvottelut, vaikka pingistä tai minigolfia pelaten - kun säätkin vielä
sallivat. Rupatella hieman ja heitellä vapaasti ajatuksia, vaikka kauniilla Päijänteellä risteillen. Ehkä sieltä satojen järvien, virkistävän veden ja tuulen tuhansista tulokulmista löytyisi lempeän intiaanikesän loppuun mennessä aito yhteiskuntasopimus.
Ja arvon ministerit ja kansanedustajat: joukkoja johdetaan edestä! Heittäkää ensi alkuun 10-15% palkasta pois kahdeksi vaalikaudeksi, niin ei jää ainakaan asenteesta kiinni tällä kertaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti