Kiitos käynnistä!
Jos pidit lukemastasi, niin palaa ihmeessä takaisin, tai laita vaikka sähköposti seurantaan
Kommentoidakin saa tai laittaa linkkejä hyödylliseen materiaaliin, kommentteihin tai postilla...miksei facebookiinkin
Blogilinkkiä ja yksittäisiä kirjoituksia saa ja on suositeltavaa jakaa, luonnollisesti

Kiitos!

torstai 13. elokuuta 2015

Värikästä keskustelun väistelyä ja itsesyyllistämistäMaahanmuuttokeskustelu ja -politiikka saa jälleen uusia lukuja kirjoihinsa keskustelun totaalisesta välttelystä. Kun ei kerran persujen kokouksesta saatu mitään kohuja niin koetetaan sitten kaivaa esiin vuosia vanha Abu-Hanna juttu. Ja taas kelpaa patsastella suvaitsevaiston: suomalaisethan ovat tyhmiä rasisteja (paitsi me jotka sanomme niin eli kaikki mukaan sanomaan: ra-sis-ti).

Median ajatusmalli tuntuu jokseenkin seuraavalta: jos ette usko, niin kaivamme niin kauas historiassa, että löytyy joku joka todistaa niin. Eli Umayya Abu-Hanna, joka kirjoitti pari vuotta taaksepäin kohutun jutun Hesariin, muuttaneensa pois Suomesta, koska suomalaiset ovat inhottavia sisäänpäin kääntyneitä rasisteja.

MTV3:n haastattelussa Abu-Hannaa (ti 11.8, alkaa kohdasta 36:30)  kuunnellessa tulee kuitenkin rivien välistä luettua, ettei se Amsterdamkaan ihan puhtoinen ole, eikä Suomi niin hirveän kauhea muisto. Haastattelusta nousee myös esille, että eihän sellaista pöljää olekaan, joka kaikki ihmismassat toivottaisi tervetulleeksi – maahanmuuttokriittisyys on siis tervettä Abu-Hannan pohdiskelussa, mutta saa yhtäkkiä muodon, että suomalaisessa keskustelussa maahanmuuttokriittinen on ”burkaan verhottu" rasisti. Mielenkiintoista! 

Erityisen mielenkiintoiseksi asian tekee haastattelusta kirjoitetut jutut (jotkut ovat (lue: allekirjoittanut) niin tärähtäneitä, että tarkastelevat asioita – ja tarkistelevat – monelta kantilta). MTV itse poimii herkulliset suvaitsemattomuus- ja rasismi-puheet jättäen lähes täysin huomiotta pienet kriittiset paikat. MTV kertoo suomalaisten olevan Abu-Hannan mielestä poikkeava rasistisuudessaan, vaikka Abu-Hanna nimenomaan puhuu Amsterdamista täysin poikkeavana kaupunkina (koko) maailmassa (51% ulkomaalaistaustaisia) suvaitsevana kaupunkina. Miksi asia piti vääntää muodosta Amsterdam vs maailma  muotoon Suomi vs maailma. Juttu ei mainitse mitään Abu-Hannan mainitsemasta segregaatiosta ja ”struktuurisesta” rasismista Amsterdamissa.

– Jos miettii, että kuka on kantasuomalainen tai puhdas suomalainen, niin nehän on saamelaisia. Sinne vaan sitten Uralin taakse kaikki muut, Abu-Hanna naurahtaa. Oikeasti Abu-Hanna sanoo ”kaikki muut ulkomaan pellet”. En ymmärrä miksi tämän ulkomaan pellet on pitänyt siivota,  mutta selkeästi siivoamisesta on kyse ollut – muut sanat löytyvät, mutta ”pellet” ei ole tekstiin tulostunut. 

Kertomatta jää Abu-Hannan mielipide, että monikulttuurisuudesta ei ole keskusteltu tai ettei se itsessään ole mitään ”ihanaa”. Ei ollut mainintaa myöskään viiltävimpänä itse kokemaansa rasismiin Suomessa, joka oli piilossa niissä henkilöissä, jotka esittävät niin kovin liberaalia ja ovat ”järkeviä”. Selkäänpuukottajia, Abu-Hanna hakee sanoillaan.

Iltasanomien lyhyt juttu mainitsee pelkästään suomalaisen rasistisuuden ja linkittää Abu-Hannan Hesarin kirjoitukseen, josta nousi kohu 2012. Kohu nousi myös siitä, että kaikki (joiden tuntoja sanoitti Ulla appelsin) eivät nielleet Abu-Hannan syöttämää ja vuotta myöhemmin Abu-Hanna – Hesarissa jälleen – peruu sanojaan (ainakin rivien välissä, kaikki ei olekaan niin mustavalkoista). 

Tarvitsemmeko me tällaista ”Suomi on paska maa” keskustelua vai rehellistä ja avointa keskustelua maahanmuuttopolitiikasta ja sen mahdollisista tavoitteista ja seurauksista. Seurauksista on kokemuksia naapurimaissa pitkin Eurooppaa paljon. Kokemuksista voisi oppia, jos niitä ei yrittäisi kieltää, kuten Hesari teki Nyt-liitteensä naiivissa (ja vielä verraten kehnosti kirjoitetussa) sarkastisessa kirjoituksessaan, jota saatiin taas fanittaa ja jakaa pitkin somea ja haukkua kaikki persut kuuseen täältä – aivan kuin Suomen ongelmat ratkaistaisiin vaihtamalla joka ikinen (arvio liikkunee jossain 900 000 – 1 000 000 välillä) persu Afrikan ja lähi-idän tuliaisiin. Siellä kyllä riittää tulijoita aivan helposti, mutta epäilen vaihtokaupan markkina-arvoa! 

Törkein ja henkilökohtaisesti pyöristyttävin Abu-Hannan väittämistä, joita mediat rakastavat kompata: hänen lapsensa nauttii elämästä ja liikkuu normaalisti. Muut Suomen mustat pelkäävät eivätkä uskalla olla lapsia. Siis ihan aikuisten oikeasti? Meidän pihalla on ihan kivasti erisävyin ”värjättyjä” lapsia ja tuossa raitilla lisää vaikka kuinka. Voihan se olla, ettei sitä huomaisi muiden lasten pelkoa, vaikka sitä olisi. 

Olen kuitenkin etuoikeutetussa asemassa saatuani reilut kaksi vuotta sitten vaimokseni uskomattoman upean naisen. Hänellä on uskomattoman villi ja meluisa ja ihanan (ehkä jonkun mielestä jopa ärsyttävän) sosiaalinen kovaäänisen riemuisasti elämän ja ihmiset vastaanottava ylikyselevä ja välillä ehkä tungettelevakin tyttö, jonka kasvoilta saa pelkoa etsiä. Hymy taas on herkässä kuin Afrikan aurinko! 

Voi olla, että Abu-Hanna kokee niin kuin puhuu, mutta hänen henkilökohtaiset kokemuksensa ja katkeruutensa eivät tee suomalaisista – ei edes persuista – kategorisesti rasisteja tai Suomesta paskaa maata. Täytyi ihan vaimolta kysyä onko hän kohdannut (siis tyttöön kohdistuen, joka on sopivasti Abu-Hannan tytön ikäinen ) rasismia, ei koskaan. Ei koskaan! Täällä perähikiällä missä persuja kihisee joka nurkassa ja loput on maalaistolloja ja umpimielisiä uskovia hihhuleita. Vihreät taisi saada sen ensimmäisen edustajansa. Ja silti ei ole tarvinnut pelätä. On saanut elää ihan rauhassa ja ilman pelkoja. Suurin pelko tytöllä on, että unohtaa kokonaan värinsä.

Abu-Hannaa kuitenkin siteeraan. Livenä hän oli huomattavasti järkevämpi kuin omassa tai referoidussa tekstissä. 2013 haastattelussa Abu-Hanna totesi:

"Mutta se tapa, jolla asiasta täällä keskustellaan, se on ongelma. Se ei ole keskustelua. Se on niin väkivaltaista ja rumaa."

Siinäpä se. Ja otamme mallia naapurista ja yritämme lakaista kaiken sängyn alle (maton alta loppui tila). Eikä tarvitse edes keskustella niin kauan kuin meille riittää, että meillä on unelma. Joku taisi unohtaa kertoa, että niiden saavuttamiseksi pitää tehdä töitä. Minäkin unelmoin lapsena pelaavani AC Milanissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti