Kiitos käynnistä!
Jos pidit lukemastasi, niin palaa ihmeessä takaisin, tai laita vaikka sähköposti seurantaan
Kommentoidakin saa tai laittaa linkkejä hyödylliseen materiaaliin, kommentteihin tai postilla...miksei facebookiinkin
Blogilinkkiä ja yksittäisiä kirjoituksia saa ja on suositeltavaa jakaa, luonnollisesti

Kiitos!

maanantai 19. syyskuuta 2016

Poliittinen virhelaukaus - Case Jimi Karttunen ja SVL

On äärimmäisen surullista kuulla kuinka nuori mies pitkälti ennen aikaansa saa kuolla väkivaltaisesti.
Yksittäinen tapaus, josta näyttää kehkeytyvän laajempikin demokratian alasajoyritys.

Kuinka monasti - kymmeniä kertoja vuodessa - näin tapahtukaan nakkikioski- ja taksijonoissa. Entä kotona kavereiden kesken - jo hieman tarkoitushakoisemmin kirveellä, vesurilla tai puukolla, jopa ampuma-asein - selviteltiin hieman välejä. Onko julkinen paikka erityisempi kuolla kuin koti; jos minä saisin valita (ja saan) valitsen turvallisen kodin.

Kuten kaikki tietävät Helsingissä SVL:n mielenilmaukseen omia mielipiteitään kertomaan tullut Jimi Karttunen on kuollut saamiinsa aivovaurioihin pari päivää jälkeen väkivaltaisen kohtaamisen SVL:n edustajan kanssa. En pysty kuvittelemaan läheisten surua.

En myöskään pysty kuvittelemaan somevillityksen innoittamaa "surua" / aggressiota ja vihaa toisia eri tavalla ajattelevia ihmisiä kohtaan. En myöskään pysty kuvittelemaan tätä poliittista ajojahtia.

Mitä oikein tapahtui? Poliisi ei ole vielä tarkemmin tiedottanut, joten joudumme hieman spekuloimaan. SVL on pitänyt Helsingissä mielenilmausta (josta he eivät tarkasti ilmeisesti viranomaisia informoineet, josta heitä tulee rankaista). Ilmeisesti paikalle on saapunut, ehkäpä vasemmisto/anarkisti/ääriliberaaleja, henkilöitä, joiden mielipiteet ovat olleet täydellisesti ristiriidassa SVL:n miehien kanssa.

Ilatasanomien mukaan kuvaukset menevät näin:
"Mielenilmaisun aikana tapahtumapaikalle on tullut vuonna 1988 syntynyt mieshenkilö, joka on pysähtynyt mielenilmaisijoiden eteen. Poliisi tiedottaa, että hetken kuluttua mielenilmaisuun osallistunut mieshenkilö pahoinpitelee vuonna 1988 syntyneen mieshenkilön, joka jää makaamaan tapahtumapaikalle."

Kauko-Vesa Karttusen mukaan hänen poikansa työnnettiin kumoon sillä seurauksella, että hän löi päänsä katukiveen ja menetti tajuntansa. (kertoman on uhrin isän) (kursivointi ja lihavointi allekirjoittaneen)

Isän mukaan poika oli sanonut vastarintaliikkeen lipunheiluttajille, mitä mieltä on heidän aatteestaan. (päättelen sananmuodoista, ettei antanut positiivista palautetta)

 SVL on itse kuvannut tapahtumaan ja kertoo ennen uhrin kuolemaa videollaan seuraavan:
Videon yhteydessä olevassa tekstiosuudessa on kerrottu kaveriporukasta, joka olisi käyttäytynyt ”aggressiivisesti”. Tekstin mukaan eräs aktivisti oli antanut tilanteessa ”pikaisen kurinpalautuksen kaikista aggressiivisimmalle henkilölle”.

Jimin ystävä kertoo seuraavaa:
Ystävän mukaan Jimillä oli vahvoja mielipiteitä eikä hän pelännyt sanoa niitä julki.
–  Ihmisoikeudet olivat hänelle tärkeitä. Jotenkin tuntuu, että jos Jimin piti lähteä, sen piti tapahtua juuri näin, ystävä miettii.
– Kertomassa natseille, mitä mieltä on natseista.
Jimi asui aina välillä ulkomailla kuten Barcelonassa vallatussa talossa. (onkos se muuten rikollista? yhteiskuntajärjestyksen vastaista?)

Sosiaalisessa mediassa kuulutettu "tulkaa nyt kaikki tänne osoittamaan kuinka hyviä ihmisiä olette" on kerännyt lehtitietojen mukaan satoja suremaan kuolin paikalle. Kynttilät väpättävät tuulessa kertoen kuinka heiveröisen langan varassa meidän maallinen kulkumme on; se voi sammua hetkellä millä hyvänsä. Meidänkin perhe- ja ystäväpiirissä kaksi hiljattain poistui niin turhan nuoria. Toinen sairauteen ja toinen tuskaansa oman käden kautta.

Enkä yritäkään näitä verrata. Vaikka Jimi Karttusen kuoleman on mitä suurimmalla todennäköisyydellä epäonninen sattuma, jonka moottorina toimi kyvyttömyys aggressioiden hillitään sekä omien mielipiteiden ajamiseen parhaalla (oikeimmalla) mahdollisella tavalla

Kynttilät siis valaisevat onnettomuus paikkaa ja julkkikset ja poliitikot keräilevät irtopisteitä, somekansa itkee verkkoitkuaan kuin ei muuta tärkeäpää aihetta olisi.

Tapaus oli valitettava, mutta SVL:n syyttäminen murhasta tai väkivallan lietsomisesta tai muusta vastaavasta olisi liioittelua. Jimi kavereineen kävi varmaankin hyvin paheksuvaan, alentavaan sävyyn kertomassa "oman mielipiteensä" SVL:stä. Reaktio oli jonkin asteista väkivaltaa - isän mukaan tönäisy. Kuinka moni nuori mies tai mies nuorena on tönäissyt kaveria/tuttua/tuntematon jotakuinkin samanlaisessa tilanteessa.

Valitettavasti ihmisen kaatuessa maahan ja pään kivetykseen seuraukset saattavat olla vakavat. Tällä kertaa vakavimmat mahdolliset.

Politiikkaa en löydä tästä en sitten mistään paitsi siitä, että Jimi ja SVL:n miehet olivat eri poliittista mieltä.

Ihminen kuitenkin ajattelee tunteilla järjen sijasta turhan usein:
Tarvitsiko jonkun kuolla, kun käyttää sananvapauttaan, Taimela kysyi. IS:n haastattelema viitannee siihen, että liberaalit mielipiteet ovat ainoita oikeita. SVL:n miehet olivat myös harjoittamassa sananvapauttaan

Toinen kommentti:
Meillä on kokoontumis- ja yhdistymisvapaus, mutta meillä on myös kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja vastuu niiden noudattamisesta, Mattila sanoi.

Kyllä, ja sanan- ja kokoontumisenvapautta SVL harjoitti. Niin myös Jimi sananvapautta.  SVL:n pahoinpitelyyn syyllistynyt vastannee henkilökohtaisesti henkilökohtaiseen koskemattomuuteen liittyvistä rikkomuksistaan.

Lyhyesti. SVL ei harjoittanut politiikkaa sen yhden henkilön turvautuessa väkivaltaan. Hän todennäköisesti toimi provosoituna. Olisi aivan järjetöntä, että SVL olisi tarkoituksellisesti hakenut mitään tällaista eikä tapahtumissa tai niiden kulussa ole mitään poliittista ottamatta huomioon yksittäisten ihmisten ääripäitä edustavia mielipiteitä. Monet varmana pitävät SVL-miehiä täysinä idiootteina, mutta en silti usko heidän aikoneen tai tarkoittaneen tappaa ketään keskellä päivää kirkkaassa päivän valossa keskellä Helsingiä ja vieläpä itse kuvata sitä videokameralla. Jos taas uskoo heidän olevan niin typeriä, niin minä olen taipuvainen uskomaan, että näin ajatteleva on kymmenkertaisesti puupää siihen mitä hän ajattelee SVL-miehien olevan. Näin ollen en pysty tätä poliittiseksi saamaan millään, pahoittelut. Tämä oli ikävä vahinko ja usskon syyllisen katuvan tekonsa seurauksia ainakin.

 Jotain kertoo tämä lehden kertoma pätkä: MIES ILMOITTAUTUI ITSE
Poliisi tiedotti sunnuntaina, että Asema-aukion pahoinpitelyyn liittyen on otettu kiinni vuonna 1990 syntynyt mies, ja tapahtunutta tutkitaan törkeänä kuolemantuottamuksena. Poliisin mukaan mies ilmoittautui poliisille itse.
Hiljattain kuoli toinen suomalainen mies. Hän ei syleillyt maailmaa eikä vallannut taloja. Ei edes varmaan suuremmin huudellut poliittisia mielipiteitään, tai mistä minä tiedän. Hän ei kuollut Helsingissä vaan jossain kaukana korvessa Kannonkoskella, Kajaanissa, Kuusamossa tai sellaisessa todennäköisesti kuitenkin k-kirjaimella alkavassa paikassa. Hänet ryöstettiin ja tapettiin. Kukaan ei tiedä eikä ketään kiinnostakaan miksi.

Iltasanomat kirjoittaa SPR:n Oulun hallintopiirin johtaja Haarasen ajatuksia
Haaranen pitää tapausta valitettavana ja erittäin ikävänä yksittäistapauksena, joka ei kerro mitään järjestelmästä tai systeemin toimivuudesta.

Olen varma, että tämä ei jää yksittäistapaukseksi. Olen varma, että kertovat jotain jostain järjestelmästä. Mahdollisesti kenelläkään osallisista ei ollut painokasta poliittista sanomaa, toisaalta mistäs minä tiedän.

Sen tiedän, että taustalla iso poliittinen agenda ainakin osalla kansasta. Tiedän myös, että taustalla iso poliittinen ongelma vuoiksi eteen päin. En kuitenkaan ajattele yhtä radikaalisti kuin ajattelen SVL-miesten ajattelevan. Toisaalta tunnen olevani täysin etääntynyt siitä pienestä kansanosasta, joka nyyhkyttää nyt somessa ja tekee politiikkaa asioilla, jotka eivät ole politiikkaa.

Vai tulisiko kaikki pakolaiset kieltää (karkottaa), koska kaksi tappoi tarkoituksella? Saman tien ulkomaalaiset, koska he tehtailevat kohta lähes kaikki rikokset Suomessa - ne väkivaltaiset?

Iltasanomien jutussa ei kerrota tämän toisen nimeä puhumattakaan kuvasta. Hän ei ollut ilmeisesti tärkeä.

Tai sitten hänen tappajansa olivat tärkeämpiä...

Mikäli käsittelemme Jimin tapausta poliittisen on löydettävä pikainen ratkaisu pakolaisten lähettämiseksi kotiinsa - ainakin sellaisen logiikalla, joka tätä esittää. Jimin tapuksen käsitteleminen vaurioittaisi vakavasti demokratiaa ja mielipiteen vapautta. Tunteille ei saa antaa valtaa. Kyseessä oli yksittäistapaus (johon minäkin uskon tällä kertaa) ja vahinko. Ei muuta

Saa jakaa - seison jokaisen sanani takana


http://piikkisanakas.blogspot.fi/2016/09/nakokulma-lakeihin-jimi-karttunen-ja.html?m=1

1 kommentti:

  1. Suomesta on tullut kaksoisstandardien maa: sen vähemmistöjä, suomenruotsalaisia ja mamuja, suositaan positiivisen "syrjinnän" keinoin kun taas suurta osaa suomenkielistä maksavaa väestöä syrjitään ihan maan perkeleesti ja oikeaoppisesti (ra-sis-ti-ses-ti). Tämä ei ole enää minun Suomeni.

    VastaaPoista