Kiitos käynnistä!
Jos pidit lukemastasi, niin palaa ihmeessä takaisin, tai laita vaikka sähköposti seurantaan
Kommentoidakin saa tai laittaa linkkejä hyödylliseen materiaaliin, kommentteihin tai postilla...miksei facebookiinkin
Blogilinkkiä ja yksittäisiä kirjoituksia saa ja on suositeltavaa jakaa, luonnollisesti

Kiitos!

torstai 6. lokakuuta 2016

Pakolaisihme: töissä ja ilman rikoksia

Keski-Suomen synkkien sankkojen metsien ja järvien seassa jossain jonne todella harva suomalainen ikinä eksyy, sijaitsee kyläpahanen nimeltä Kyyjärvi. Liekö nimi suomalaiset sieltä karkottanut...

Kyyjärvi tekee tällä hetkellä jonkin sortin Suomen historiaa meidän kohdatessa globaalin maailman yhden suurimmista uhista: maahanmuuton. Iltasanomat uutisoi Kyyjärven ja kyyjärveläisten rakastuneen vielä vuosi sitten kovastikin karsastamiinsa pakolaisiin.

Kyyjärvi. 1 400 asukasta, joista 33% 65-vuotiaita tai vanhempia. Kuolemaantuomittu kylä siis, henkitoreissaan.?

Nyt Kyyjärvellä on kuitenkin tapahtunut pienimuotoinen ihme: pakolaiset uhkaavat pelastaa kylän. Siis kyllä, pakolaiset.

Forssassa, Nurmijärvellä ja muualla on ollut väkivaltaisia yhteenottoja suomalaisten ja pakolaisten kesken. Maahanmuuttokriitikot ja suvakit ovat keskustelupalstoilla toistensa kurkussa sellaisella innolla, että tuntuu suvakkien ja mamukriittisten välit olevan huomattavasti huonommalla tolalla ja suuremmassa vihassa kuin mamukriittisten "viha" pakolaisia kohtaan.

Pakolaiset ovat - väitän Kyyjärvestä huolimatta - uhka, vaikkeivät suoraa uhkaa muodostaisi. Uhka koostuu kotouttamisen ongelmista - Suomella taas ei oikein ole tältä saralta mainittavaa kokemusta. Ja monissa niissäkin maissa, joilla kokemusta on, ovat tulokset sangen huonoja.

Kyyjärven vastaanottokeskus aiottiin lopettaa, mutta Kyyjärveläiset eivät tähän suostuneet; addressin kanssa lähdettiin Helsinkiin ja nyt näyttää siltä, että pakolaiset saavat jäädä Kyyjärvelle.

Selvä. Mitä sitten? Maahanmuutto ja etenkin pakolaiskriisi kriittisenä minua kiinnostaisi nyt suunnattomasti, miten Kyyjärvellä on pystytty näin positiivisiin tuloksiin; mm. 20 pakolaista saanee töitä paikalliselta betonitehtaalta, joka on kärsinyt työvoimapulasta.

Jos tähän pystytään Kyyjärvellä, niin miksei muualla?

Paikallisten mukaan syy on mm:

"Syy on yksinkertainen. Tulokkaat ovat työteliäitä ja ystävällisiä. Yhtään turvapaikanhakijan tekemää rikostakaan ei Kyyjärvellä ole kirjattu."

 Tähän en kuitenkaan usko, en edes halua uskoa. Ettäkö kaikki ahkerat sattuivat juuri Kyyjärvelle? Rikoksista taas ei ehkä 75 ihmisen otoksella voi paljoa sanoa. Pienillä paikkakunnilla rikoksia tehtäneen kuitenkin normaalistikin huomattavasti vähemmän.

Todella toivon, että Iltasanomien juttu on totuudenmukainen ja kotoutuminen on aidosti alkanut loistavasti. Ymmärrän toki kunnan päättäjien halun pitää pakolaiset. Ainakin lyhyellä aikavälillä se lienee näin pienelle paikkakunnalle melko tuottoisaa ja kaiken mennessä hyvin saattaa olla pelastamassa kylää. 75 pakolaisen 60€ per päivä ylläpitohan tekee 1,6 miljoonaa euroa...Melkoinen rahasampo kaikkien rahojen jäädessä syrjäiseen kylään. Nyt, jos edelleen parikymmentä heistä on saamassa töitä, niin muuttuu vain paremmaksi.

Sitten se kiperä kysymys: Miksi? Tai, Miten?

Jos minä olisin päättävissä tehtävissä maahanmuuttovirastossa tai muissa kytköksissä olevissa, lähettäisin hetimiten vähintään parikymmentä opinnäytetyötä aloittelevaa ammattikorkeakoululaista palkalliselle tutkimusmatkalle selvittämään, miten täällä on näin päässyt käymään. Jos hieman jostain rutistaisi enemmän rahaa, niin muutaman ihan kokeneemmankin tutkijan.

Me tarvitsemme näitä tarinoita lisää. Paljon näitä. Jokainen tällainen tarina säästää pienemmän tai isomman siivun valtion lähes miljardin vuosikuluista, jotka pakolaiskriisi aiheutti. Jos voisimme monistaa Kyyjärveä, niin voisimme myös pelastaa aidosti nämä pakolaiset ilman, että he ja heidän jälkeläisensä syrjäytyvät toisen luokan kansalaisiksi.

Itse heitän pari ajatusta, jotka juttu herätti. Ensinnäkin pakko. Pienellä paikkakunnalla on aina hieman enemmän pakko kaikkien tuntiessa toisensa. Olen ymmärtänyt ja tulkinnut niin.

Toisen heitti eräs haastatelluistakin. Perheet asuvat eri puolilla. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että pakolaiset olisi "pakotettava" hajalleen, jotta heidän olisi tultava toimeen ja opittava tämän maan tavoilla, ja luonnollisesti oppiakseen kielen.